Danski ministar za klimu Dan Jørgensen najavio je odluku danske vlade da ugasi rad danske naftne industrije do 2050. godine, navodno s ciljem borbe protiv klimatskih promjena.

To očito nije bila laka odluka.Mi smo najveći proizvođač nafte u Europskoj Uniji, što nam je posljednjih pet desetljeća omogućavalo da imamo jaku socijalnu državu. Stoga će ova odluka imati veliki financijski utjecaj na nas.

Jørgensen je sa svojom vladom često bio metom kritika zbog uvjerenja da se Danska može u potpunosti osloniti na obnovljive izvore energije.

Jørgensen je pohvalio i oporbene političare koji su također poduprli njegov plan tako što su pristali na odustajanje od daljnjeg istraživanja i traženja nalazišta nafte. Nadodao je da je ova odluka o gašenju naftne industrije obvezujuća i za sve buduće vlade.

To je važno, jer kad objavimo svijetu da ćemo to učiniti, oni moraju moći računati na nas, no također i za industriju, jer zna na čemu je i može se pouzdati u to.

Očito da naftna industrija nije sretna zbog ove odluke. Nisu sretni jer smo otkazali buduće narudžbe i ugovore, ali s druge strane mislim da će biti sretni jer znaju točno koji uvjeti su stavljeni pred njih. Jer kad mi kažemo da će se to dogoditi 2050. godine, to također znači da nećemo rok promijeniti na 2040. ili 2045.