Danska nakon istrage zabranila upotrebu cjepiva AstraZenece zbog „stvarnog rizika od teških nuspojava“

Cjepiva su sigurna i druge fantazije...

AstraZenecino zlokobno cjepivo protiv Covida-19 trajno je ukinuto u Danskoj nakon istraga koje su su povezale njegovo djelovanje sa stvaranjem krvnih ugrušaka.

U izjavi od srijede, danska zdravstvena uprava objavila je da je odlučila nastaviti s provođenjem cijepljenja ali bez AstraZenece, pozivajući se na „moguću vezu između vrlo rijetkih slučajeva neobičnih krvnih ugrušaka, krvarenja, niskog broja trombocita“ i dotičnog cjepiva

„Naša ukupna procjena je da postoji stvarni rizik od ozbiljnih nuspojava povezanih s upotrebom cjepiva protiv Covida-19 iz AstraZenece“, rekao je glavni direktor danske zdravstvene uprave Soeren Brostroem, objašnjavajući odluku. Dodao je da zemlja ima i druga cjepiva za distribuciju, dok smatra da je epidemija trenutno pod nadzorom. Danski ljudi koji su već dobili prvu dozu AstraZenece bit će pozvani na cijepljenje cjepivom drugih proizvođača.

Danska je prva europska zemlja koja je u potpunosti zabranila cjepivo AstraZenece – koje je prošlog mjeseca preimenovano u Vaxzevria – nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdila veze cjepiva sa zgrušavanjem krvi, ali ga i nastavila promovirati tvrdnjom da njegove koristi i dalje premašuju rizik od nuspojava.

Nekoliko europskih zemalja odlučilo je davati cjepivo samo starijim ljudima, savjetujući onima koji su primili prvu dozu da se drugi put cijepe bilo kojim mRNA cjepivom.

U međuvremenu, još jedno cjepivo koje je odobrila EMA, Johnson&Johnson’s, podvrgava se sličnom nadzoru nakon slučajeva zgrušavanja krvi i najmanje jedne smrti.

I Sjedinjene Države i Europska unija istražuju cjepivo, dok je Australija odbila kupiti bilo kakve doze.