Danska namjerava legalizirati promjenu spola za 10-godišnjake

Foto: Instagram

Predstavnici vladajuće socijaldemokratske stranke u Danskoj pozitivno su ocijenili prijedlog o legalizaciji promjene spola kod djece starije od 10 godina.

Dansko etičko vijeće preporučilo je legalizaciju mogućnosti promjene spola za djecu u dobi od 10 do 12 godina. To bi navodno trebalo pomoći u borbom s rodnom disforijom, stanjem u kojem osobe nisu zadovoljne sa biološkim spolom koji im je dodjeljen pri rođenju.

Djeca u ovoj dobi već imaju jasnu predodžbu kojem rodu pripadaju, za razliku od mlađe djece, čija percepcija roda je fleksibilna i nedorečena. U ovoj dobi započinje tretman za transrodnu djecu koja žele promijeniti spol“, rekla je Anne-Marie Aksø Gerdes, koja predsjedava Danskim etičkim vijećem.

Ona dodaje da se vijeće konzultiralo s obiteljima i djecom koja imaju rodnu disforiju, te sa stručnjacima, no ujedno preporuča daljnje istraživanje tematike, posebno zbog nedostatka podataka u kojom mjeri djeca kasnije požale zbog promjene spola.

Naravno, ne možemo u potpunosti biti sigurni da je ovo ispravna odluka. Ona se temelji na znanju koje nam je danas dostupno, no važno je nastaviti s prikupljanjem podataka. Ovo nije spontana nerazumna odluka. Konzultirali smo mnoge stručnjake koji smatraju da je ova dob optimalna za ovaj postupak“, tvrdi Anna-Marie Akso Gerdes.