Danska oduzela dozvole za ostanak 94 sirijskih „izbjeglica“ i uputila ih da se vrate u sigurnu Siriju

Danska je povukla dozvole boravka za 94 sirijske „izbjeglice“, smatrajući njihovu zemlju dovoljno sigurnom. „Njihova zaštita više nije potrebna“. To je prva europska zemlja koja je to učinila.

Danska je povukla dozvolu boravka za 94 sirijske „izbjeglice“ nakon što je utvrdila da su Damask i okolica sigurni za povratak. Danska je zapravo postala prva europska zemlja koja je sirijskim imigrantima rekla da se moraju vratiti u zemlju podrijetla, navodeći da je za njih sada sigurno.

Mattias Tesfaye, danski ministar imigracije, rekao je prošlog mjeseca da je zemlja bila „otvorena i iskrena od početka“ s tražiteljima azila koji dolaze iz Sirije.

„Jasno smo dali do znanja sirijskim izbjeglicama da im je dozvola boravka bila privremena. Može se povući ako zaštita više nije potrebna“, rekao je za Daily Telegraph. „Kad se poboljšaju uvjeti u zemlji porijekla, izbjeglica se mora vratiti kući“, objasnio je.

Njemačka je ranije izjavila da se u Siriju mogu protjerati samo izbjeglice krive za zločine. Danska odluka sada znači da će još 350 sirijskih stanovnika u toj zemlji možda imati opozvane privremene dozvole.

Mala nordijska zemlja s 5,8 milijuna stanovnika ne krije da želi obeshrabriti imigrante da tamo potraže utočište. „Moramo osigurati da malo ljudi dolazi u našu zemlju, inače naša socijalna kohezija ne može prevladati“, rekla je danska premijerka i članica Socijaldemokrata Mette Frederiksen.

Godine 2017., tada na čelu socijaldemokrata, predstavila je plan za slanje „nezapadnih“ imigranata natrag u afričke kampove, centre za raspodjelu imigranata.

U rujnu prošle godine Kopenhagen je imenovao migracijskog veleposlanika kako bi ubrzao stvaranje jednog ili više migrantskih kampova izvan Europske unije kao dio novog europskog sustava azila za koji se zalaže.