Danska vlada odlučila je slijedili put Švedske koja je prošle godine uvela zakonsku odredbu prema kojoj je za seksualni odnos potrebna eksplicitna pismena ili usmena suglasnost, u suprotnom se spolni odnos može smatrati silovanjem.

Danska vlada navodi da kani „modernizirati zakon o silovanju, tako da bude u skladu s modernim vremenom“.

Švedska je uvela sporni zakon u srpnju prošle godine. Zakon je od strane javnosti percipiran kao drakonski, te je već rezultirao povećanjem broja osuda i dužim zatvorskim kaznama. Švedski radio nedavno je naveo barem sedam slučajeva osuda za silovanje zbog činjenice da muškarac nije osigurao dovoljno uvjerljiv pristanak prije započinjanja spolnog odnosa.

Dvadesetsedmogodišnji muškarac tako je osuđen zbog „silovanja iz nepažnje“ i dobio zatvorsku kaznu od dvije godine i tri mjeseca. Pravnici se slažu da bi muškarac bio oslobođen svih optužbi da nije bilo novog zakona.

Švedska uvodi zakon po kojem će za seks biti potrebna pismena suglasnost

Obrana je tvrdila da se radilo o prešutnoj suglasnosti, zbog toga što je žena bila ta koja je pozvala muškarca u krevet i dočekala ga je u krevetu samo u donjem vešu, te nije tijekom seksa prigovarala na njegove postupke. Sud je odbacio te argumente.