Danska: Sve veći broj djece razmišlja o promjeni spola

Getty

Od početka prošle godine, klinika za seksologiju (!) u Kopenhagenu, ponudila je hormonalnu terapiju za maloljetnike koji se „osjećaju kao da žive u tuđem tijelu,“ piše danski ogranak portala The Local.

Klinika je tada navela kako očekuje da bi najmanje 50 maloljetnika moglo iskoristiti priliku da promjene spol, međutim, novinska agencija Ritzau tvrdi da se samo u šest mjeseci ta brojka popela na 130.

Djeca u Danskoj stara samo 12 godina mogu primati hormonalne blokatore, poznatije kao blokatori puberteta, kako bi usporili rast spolnih organa te spriječili rast dlaka na licu kod dječaka ili pak pojavljivanje menstruacije kod djevojčica. Srećom, učinci ovih blokatora nisu trajni.

Međutim, nakon što maloljetnici navrše 16 godina, dostupna im je puna hormonalna terapija koja je uglavnom nepovratna.

Veliki broj zahtjeva u nordijskim zemljama dolazi zato jer započinjemo vrlo kasno s terapijama,“ tvrdi glasnogovornica LGBT zajednice u Danskoj, Linda Thor Pedersen.

Sada mnogo veći broj djece može dobiti pomoć kod utvrđivanja žele li terapiju i terapiju mogu dobiti dok im pubertet još nije naškodio,“ tvrdi Pedersen, navodeći tako na pomisao kako je prirodni proces odrastanja navodno „štetan“ za djecu iako tvrdi kako je problem u tome da pubertet donosi tjelesne promjene koje je naknadno teško ukloniti onima koji žele promijeniti spol.

Kod transrodnih djevojčica raste adamova jabučica, dok se kod transrodnih dječaka šire bokovi. To je nešto što će doživotno utjecati na njihov život jer se ne može popraviti operacijom,“ tvrdi Pedersen.

Danska nije jedina zemlja s velikim brojem ovakvih nepravilno tretiranih poremećaja kod djece. Švedska je 2012. imala samo četvero njih, dok se prošle godine ta brojka popela na 200, čime se jasno dokazuje kako propaganda LGBT lobija i mainstream medija ima velikog utjecaja na svijest roditelja i javnosti općenito.

Veliku Britaniju također je zahvatio val sličnih ideja, pa je brojka djece u klinici za promjenu spola prošle godine iznosila zapanjujućih 1419.

Promjena spola kod djece tako je postala svojevrstan trend suprotan svakom prirodnom procesu razvoja u tjelesnom, a posebno psihološkom smislu. I dok mnogi negiraju kako je takav oblik „želja“ mentalni poremećaj nastao kao posljedica agitiranja određenih organizacija, drugi tvrde kako je riječ o čistom zlostavljanju djece te njihovom iskorištavanju u svrhu još žešćeg lobiranja LGBT zajednice.

Autor: Tribun