Danski ministar imigracija sada će imati pravo ukinuti državljanstvo teroristima Islamske države, a to će moći izvršiti tako da ih o svojoj odluci obavijeste putem – interneta, javlja Ekstra Bladet.

Danski političari prošlog su tjedna ukazali na hitnost donošenja posebnog zakona kojim bi se islamskim teroristima moglo ukinuti državljanstvo ukoliko su se borili na strani Islamske države. Takav zakon usvojen je danas, 24.10.2018.

Oglas:

 

Ukidanje državljanstva moći će izvesti sam ministar za imigraciju i integraciju Mattias Tesfaye i to bez suđenja i bilo kakvih drugih procesa.

Zakon zahtjeva tek da se teroriste informira putem interneta, odnosno, elektroničkom poštom. Oni će potom imati rok od četiri tjedna da se žale na odluku, a kako priliči demokraciji, u posebnim slučajevima taj rok će se moći produžiti.

Međutim, zakon ima i „rok trajanja“ koji istječe u ljeto 2021., osim ukoliko parlament ne odluči drugačije.

Iz Danske je put Bliskog istoka otišlo najmanje 36 džihadista. Među njima se nalazi 10 onih kojima su oduzete boravišne dozvole, dok ih je 12 strpano u zatvor.

Danska vlada usvojila je u ožujku i zakon kojim se djeci džihadista rođenima u inozemstvu također negira pravo na državljanstvo.