Danski liječnici protive se obrezivanju

circumcision-kit

Danska liječnička komora službeno je pozvala na obustavu prakse obrezivanja kod dječaka. Novi zakon, koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine, zahtjevat će od liječnika da registriraju sve slučajeve obrezivanja u službenu nacionalnu bazu podataka.

Ova odluka izazvala je negodovanje Židova i muslimana, koji jedini u toj zemlji prakticiraju obrazivanje iz vjerskih razloga.

Predsjednica parlamentarnog odbora za zdravstvo, Liselott Blixt, izjavila je da  je zadovoljna zbog toga „što su liječnici izrazili jasan stav protiv vjerskog obrezivanja“, te da „nema nikakvog dokaza da je obrezivanje zdravstveno opravdano“.

Blixt, koja je članica Danske narodne stranke, izjavila je da će zakon biti pažljivo formuliran, te da zabrane obrezivanja neće biti zbog „mogućih posljedica koje ne možemo predvidjeti“, aludirajući na nezadovoljstvo židovske i muslimanske vjerske zajednice.

Podrška je stigla i od ljevičarske Socijaldemokratske stranke, čiji stav je da „liječnici imaju autoritet, a vjerske zajednice moraju poslušati što liječnici imaju za reći“.

Pretpostavlja se da se u Danskoj godišnje izvrši 1.000 do 2.000 obrezivanja. Većina postupaka odvija se izvan sustava javnog zdravstva, u vjerskim obredima koji se obavljaju u djetetovom domu ili privatnim klinikama.

Izvor: Kristeligt Dagblad, Tribun