Danski program integracije džihadista povratnika pod nazivom „Zagrli teroristu“

Foto: HAIDAR HAMDANI / AFP

Danski grad Aarhus odlučio se boriti protiv terorizma tako što džihadistima povratnicima pruža empatiju kroz program „Zagrli teroristu“.

Dok se Danci koji su se kao dobrovoljci borili protiv ISIL-a suočavaju s prijetnjom zatvorom pri povratku u Dansku, teroristima se pruža nova prilika za integraciju u društvo, uključujući smještaj, obrazovanje i radna mjesta.


Widget not in any sidebars

Zagovornici ovog programa smatraju da su džihadisti „izolirani“ i imaju problema s integracijom, te tvrde da će ih se pružanjem dobrote i oprosta odvratiti od njihove fanatične ideologije.

No, danski političar Naser Khader, inače rodom iz Sirije, kaže da to šalje krivu poruku i nagrađuje teroriste koji su se borili protiv zapadnjačkih vrijednosti.

Ovaj model govori mladima: Idite i budite kriminalci, budite džihadisti, društvo će vas nagraditi privilegijama. To je po mojem mišljenju pogrešno.“

Predstavnici danske policije, koja je pokretač ovog programa, ne slažu se s time.

Imali smo nekoliko mogućnosti“, kaže načelnik Allan Aarslev. Mogli smo ih procesuirati kad bismo našli dokaze, no oni za koje ne možemo naći dokaze, što s njima?

To su ljudi koji su otišli ratovati u Siriju, i ne znamo što su sve tamo radili. Možemo im pomoći ili pustiti ih na miru.

Mislim da je sigurnije za zajednicu da pomognemo ovim mladim ljudima da imaju normalan život nakon povratka.

Izvor: Breitbart