Danski zoološki vrt prima neželjene ljubimce kao hranu za svoje zvijeri

Foto: AP / POLFOTO, Rasmus Flindt Pedersen

Za one koji se žele riješiti svojih kućnih ljubimaca, danski zoološki vrtovi Copenhagen i Givskud imaju otvorena vrata, i rado će primiti životinje, koje će kasnije ponuditi kao hranu lavovima, tigrovima, vukovima, i sličnim zvijerima.

Uglavnom prihvaćaju manje životinje, ponajviše glodavce poput zečeva, koji mjesečno dobiju pet do šest komada, no otvoreni su i za ostale donacije.

Dobro je za životinje da imaju raznovrsnu prehranu, da nije uvijek u pitanju govedina ili konjetina. Pored toga, tu i je i krzno, koje je uvijek zabavno žvakati, a i iznutrice su posebno zdrave za njih“, kaže čuvarica životinja Ann-Sofie Eller.

U duhu je danskih zooloških vrtova da prikazuju prirodni svijet što vjerodostojnije. Stoga, bivši vlasnici imaju priliku vidjeti i kako će njihovi ljubimci skončati.

Ljudi su emocionalni, stoga njima posvetimo dosta vremena da im objasnimo što će se dogoditi. Mislim da je ljudima draže da smrt njihovih ljubimaca ima nekakav značaj, umjesto da ih samo uspavaju i kremiraju.

Zoološki vrt u načelu ne prima velike životinje kao donacije, uglavnom se radi o manjim ljubimcima.

To je prirodan plijen za grabežljivce. Hraniti ih mačkama i psima ne bi bilo etično jer to za njih nije prirodno“, pojašnjava Ann-Sofie Eller.

U zoološkom vrtu Givskud, ova praksa je relativno nova, te je uvedena nakon nekoliko upita vlasnika ljubimaca koji su ih se željeli riješiti na taj način.

Ne činimo to da bismo ponudili ljudima način da ubiju svoje ljubimce. Činimo to zato što su nam te životinje potrebne“, objasnio je upravitelj Richard Østerballe.