Francusko-američki „umjetnik“ izazvao je javno negodovanje diljem Njemačke nakon što se u berlinskom parku pojavio 3-metarski brončani kip u čast dilera droge, a kao znak prosvjeda protiv – PEGIDA-a.

Scott Holmquist postavio je skulpturu nazvanu „Posljednji heroj“ u 27. listopada u parku Görlitzer u četvrti Kreuzberg u Berlinu. Dotični park slovi kao „park droga“, a gradske vlasti dopustile su da tamo ostane 24 sata, javlja RT.

Holmquist, je rekao je da je ovo djelo osmišljeno tako da odražava „solidarnost i ljudska prava za sve – uključujući i dilere.

Radi se o tome kako reakcije na trgovce drogom u parku kristaliziraju strahove, iskušenja i želje, a istovremeno pomiču granice kontrole i solidarnosti“, rekao je Holmquist.

Spomenik dilerima ujedno je bio tipično degenerični odgovor na prosvjede anti-imigracijske skupine PEGIDA u Münchenu tri tjedna ranije, u kojoj su članovi skupine bili pod policijskom zaštitom tijekom 24-satnog prosvjeda u parku.

Zanimljivo, ali lice osobe na spomeniku neumoljivo podsjeća na pripadnike jedne etničke skupine, što je samo po sebi očita predrasuda „umjetnika“.