Tvrtka Hrvatski duhani, koja je djeluje pod kompanijom British American Tobacco (BAT), ove godine su isplatili kooperantima 14 kuna po kilogramu duhana, što je 4 posto više nego lani. Iz BAT-a navode kako je riječ o najvećoj ikad isplaćenoj cijeni za duhan u Hrvatskoj.

Kako prenosi portal Poslovni dnevnik, ove godine je kooperantima u industrijaliziranoj utrci za razvijanjem što većeg broja bolesti kardiovaskularnog i respiratornog sustava, isplaćeno 3.5 milijuna kuna više nego godinu ranije.

Riječ je, kako kažu iz BAT-a, o nastavku trenda rasta cijene duhana koja je u zadnjih pet godina porasla za 20 posto, zbog čega je duhan jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja stalno bilježi rast cijena.

Iz Hrvatskih duhana ističu kako im je godina unatoč pojedinim problemima bila ipak uspješna te da se i dalje nastavlja s povećanjem investicija i proizvodnjom većih količina duhana.

Hrvatska poljoprivreda godinama je uništavana podcjenjivanjem, ali je zato industrija katastrofičnog uništavanja zdravlja na visokom nivou.

Kako je u modernom dobu običaj da izvrnute vrijednosti budu veličane i slavljene kao uspjeh, tako se i u Hrvatskoj industrijalizirano trovanje ionako odveć bolesnog stanovništva treba proslaviti i cijeniti. Između zdravlja ljudi i profita, ipak je važniji – profit.

Zdravlje je ionako precijenjeno, a sve veći broj ovisnika o legalnim uništavačima zdravlja, koji paradoksalno odnose najveći broj života, je doista nešto čime se moderno društvo svakako može ponositi.

U svemu tome, nekima su i dalje najveća briga „tragovi“ na nebu, jer o njima nismo željeli biti ovisni te ne želimo da nas truju „oni“ dok sebe i vlastitu djecu pokušavamo otrovati sami.