Demokracija na djelu – Sudac Trumpovog slučaja donirao kampanji Demokratske stranke

Savezni sudac Juan Manuel Merchan, koji predsjedava slučajem Donalda Trumpa koji je pokrenuo okružni tužitelj Alvin Bragg, tri puta je donirao ActBlueu 2020., donatorskoj kampanji za Demokratsku stranku, s naznakom “Zaustavite republikance” i “Biden za predsjednika”.

Budući da je ActBlue jedna od najvećih platformi Demokratske stranke za prikupljanje sredstava za izbore, ovo razotkriva sučevu političku pristranost prema Trumpu.

To bi mogao biti temelj za etičku istragu jer je Merchan prekršio Kodeks sudačkog ponašanja New Yorka dajući ove donacije demokratima 2020.

„Prema Odjeljku 100.5 Newyorškog kodeksa sudačkog ponašanja, suci se ne mogu “izravno ili neizravno uključiti u bilo kakvu političku aktivnost.” Zabranjena politička aktivnost uključuje “prikupljanje sredstava za, plaćanje procjene ili davanje doprinosa političkoj organizaciji ili kandidatu.”

Godišnje ažurirani priručnik Državnog savjetodavnog odbora za etiku sudaca New Yorka to jasno pokazuje, navodeći:

„Trenutni sudac ne smije davati političke doprinose u bilo kojem trenutku, čak ni kandidatu za predsjednika SAD-a ili kandidatu za savezni kongres izvan države New York (Mišljenje 11-146; 22 NYCRR 100.5[A][1][h]). “

Nadalje, Model kodeksa ponašanja sudaca Američke odvjetničke komore navodi da, osim ako nije dopušteno zakonom, sudac ne smije “tražiti sredstva za, plaćati procjenu ili dati doprinos političkoj organizaciji ili kandidatu za javnu dužnost.”

Čak je i odvjetnik za etiku na MSNBC-u rekao da je  Merchanova donacija demokratima “problematična”.

“Mislim da je to malo problematično”, rekla je u petak bivša državna tužiteljica južne Kalifornije Carol Lam.

“Da bude jasno, donacije su dane 2020. prije nego što je sucu Merchanu dodijeljen ili slučaj Trump Organization, ili očito ovaj slučaj, ali mislim da je zabrinjavajuća optika za bilo kojeg suca da je dao politički doprinos, a onda imati pred tim sucem na sudu stranku koja je ili korisnik tog političkog priloga ili se isti koristio protiv nje. Iako je to bio beznačajan iznos novca, a ovo je prvostupanjski sudac.”