Demokrati zabrinuti, sve više ih smatra da se Biden ne bi trebao ponovno kandidirati

Foto: Brendan Smialowski |/AFP

Pozivajući se na “desetke frustriranih demokratskih dužnosnika, članova Kongresa i birača”, New York Times je u nedjeljnom izvješću sugerirao da bi sadašnji američki predsjednik Joe Biden mogao biti zamijenjen kao stranački kandidat za predsjedničke izbore 2024. godine.

Nakon što je Times uvjeravao svoje čitatelje da “većina izabranih Demokrata oklijeva” odbaciti sadašnjeg predsjednika, pripisujući mu zasluge za izvlačenje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa iz Bijele kuće, novine su istaknule “ponovljene neuspjehe” njegove administracije u “deklarativnim demokratskim pitanjima” kao što su pobačaj, kontrola oružja, pravo glasa i skupi program Build Back Better, kao i nestranačka pitanja poput rekordne inflacije i cijene plina.

Član demokratskog nacionalnog odbora Miamija Steve Simeonidis nije zanemario svoje riječi o nedostatku vjere u Bidenovu sposobnost da osvoji drugi mandat. “Reći da je naša zemlja na dobrom putu flagrantno bi odstupila od stvarnosti. Biden bi trebao objaviti svoju namjeru da ne traži ponovni izbor ’24. odmah nakon stranačkih izbora”, rekao je.

Čak su i predsjednikove pristaše priznale da bi moglo biti potrebno ozbiljno mijenjanje naracije kako bi se Biden zadržao u Bijeloj kući.

Bidenov rejting je rekordno nizak, a čak su i članovi njegove vlastite stranke prošli mjesec izvijestili o samo 73% potpore unutar stranke – što je najniža točka u njegovom predsjedništvu – a samo 48% demokrata pozvalo ga je da se ponovno kandidira na anketama u siječnju. Stope odobravanja u cijeloj zemlji puno su niže, a samo 36% ispitanika kaže da pozitivno gleda na njegovo predsjedništvo, što je najniži rezultat otkako je preuzeo dužnost u siječnju 2021. 83% Amerikanaca vjeruje da zemlja ide u krivom smjeru.