Kao već nebrojeno puta dosada, skupina radikalnih islamista za koje se smatra da su očita prijetnja nacionalnoj sigurnosti, trebala je bi biti protjerana iz zemlje – ali naredba o deportaciji ukinuta je zbog zabrinutosti da bi se šestorica ekstremista mogli suočiti s progonom u matičnim zemljama. Sigurnosnse službe su već izgubile svaki trag za jednim od njih.

Vjeruje se da su ekstremisti, koji su pritvoreni prošlog proljeća, središnje osobe u širenju radikalnog islama u „Švedistanu“, javlja RT.

Među njima je i 53-godišnji irački imam Abo Raad, zagovornik ekstremne salafističke tiranije. Njegov sin je također bio dio skupine radikala koje je u svibnju uhapsio Sapo, švedska služba sigurnosti.

Ostali dolaze iz Iraka, Egipta i Rusije. Jedan od muškaraca je čak bez državljanstva.

Švedska vlada je krajem listopada odlučila da grupa „doprinosi islamističkoj radikalizaciji“ u Švedskoj i da će biti protjerana.

Međutim, naredbu je zaustavio Migracijski sud, koji je rekao da se deportacija ne može nastaviti jer ekstremistima prijeti progon u njihovim matičnim zemljama.

Sigurnosni dužnosnici, kako se izvješćuje, sada pokušavaju pronaći način kako zaobići ovu pravnu prepreku – vjerojatno dobivanjem uvjerenja stranih zemalja da će se s ekstremistima pošteno postupati.

U međuvremenu je šestero muškaraca pušteno na slobodu, iako ih Sapo navodno drži pod nadzorom. Od njih se također zahtijeva da se nekoliko puta tjedno javepoliciji ili će ih se vratiti u pritvor.

Ironično, jedan od njih, Abdel-Nasser el Nadi, nije se javio policiji punih mjesec dana, a Sapo je izgubio svaki trag o njemu, navodi Samhällsnytt.