Konvoj s više od 100 američkih vozila, uključujući cisterne natovarene sirijskom naftom, u ponedjeljak je krenuo iz sjeveroistočnog područja zemlje u Irak preko nelegitimnog graničnog prijelaza al-Waleed, javlja Sirijska arapska novinska agencija (SANA).

SANA je citirala neimenovane izvore koji su rekli da su terenska vozila milicije Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođena Kurdima opremljena raznim vrstama strojnica pratila konvoj.

Događaj od ponedjeljka posljednji je u nizu slučajeva ilegalnog krijumčarenja sirijske nafte od strane SAD-a i njihovih kurdskih saveznika o kojima su sirijski mediji izvijestili tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Prošlog mjeseca, SANA je tvrdila da je konvoj od 70 vozila iz regije al-Jazeera izveden iz zemlje, ponovno koristeći prijelaz al-Waleed. Prije toga uočeno je još 25 cisterni nafte kako se voze kroz granični prijelaz u Irak.

Pentagon opravdava raspoređivanje američkih snaga u Siriji tvrdnjom da su one tamo kako bi osigurale „trajni poraz“ terorista ISIL-a.