Foto: Reuters

Autobus koji je prevozio djecu u gradu Sadi na sjeveru Jemena, postao je metom zračnog udara saudijske koalicije. Napad je ubio nekoliko desetaka ljudi, od kojih su većina bila djeca starosti do 10 godina, potvrdio je Crveni križ.

Autobus se nalazio na tržnici u Sadi, koja je uporište pobunjenika Hutija, kad je pogođen u četvrtak ujutro.

Nakon napada u bolnicu je primljeno nekoliko desetaka mrtvih i ranjenih“, potvrđeno je iz Crvenog križa, dodajući da „prema međunarodnom humanitarnom pravu, civili moraju biti zaštićeni tijekom sukoba“.

Mnoštvo je mrtvih i ranjenih, većina žrtava mlađa je od 10 godina“, kazao je Johannes Bruwer, voditelj međunarodnog ured Crvenog križa u Jemenu.

 

Crveni križ potvrdio je da je pronađeno 29 tijela ubijene djece, a sva su mlađa od 15 godina. Još 48 osoba je ozlijeđeno, od toga 30-ero djece. Autobus je prevozio školsku djecu, no još nije posve jasno koliko žrtava su bili putnici autobusa, a koliko prolaznici.

U izjavi saudijske novinske agencije SPA, saudijska vojska tvrdi da su meta napada bili raketni lanseri koji se koriste za napade na grad Jizu, u južnom dijelu Saudijske Arabije.

Današnji napad u Sadi bio je legitimna vojna operacija, u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom“, izjavio je saudijski glasnogovornik Turki al-Malki, te je pritom optužio Hutije da koriste djecu kao živi štit.

IZVORRT