Dok rusko intenziviranje rata protiv Ukrajine remeti proizvodnju hrane, žito koje je već uskladišteno može se čak ni izvoziti, upozorio je direktor Ujedinjenih naroda, tvrdeći da milijuni tona žitarica u zemlji stoje i čekaju.

Regionalni direktor Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda Martin Frick, rekao je da čak četiri i pol milijuna tona žitarica samo stoji u ukrajinskim lukama i čeka na izvoz. U komentarima koje je objavio The Guardian, Frick je rekao: “Ništa od žitarica se trenutno ne može koristiti. Samo stoji… Svijetu su hitno potrebne ove namirnice iz Ukrajine.”

Iako se često raspravlja o humanitarnom koridoru za ukrajinske izbjeglice koji izlaze iz regija pogođenih ratom i za ulazak humanitarne pomoći, Frick kaže da bi također trebao postojati humanitarni koridor da bi ogromna poljoprivredna proizvodnja Ukrajine stigla do ostatka svijeta. U komentarima koje je objavio Augsburger Allgemeine rekao je: “Zahtijevamo… da putevi trgovine žitom ostanu otvoreni unatoč ratu u Ukrajini.”

Frick je rekao da je ukupno oko 20 milijuna tona žitarica do sada ove godine blokirano da napusti Ukrajinu. Za usporedbu, izvješće Guardiana tvrdi da je u Ukrajini 2020. godine proizvedeno ukupno 55 milijuna tona kukuruza i pšenice.