Deutsche Bank koristit će robote kako bi zamijenila neke od 18.000 radnika koje planira otpustiti, prenosi Financial News.

Mark Matthews, šef poslovanja korporativnog i investicijskog odjela Deutsche Banka, rekao je da algoritmi strojnog učenja „masovno povećavaju produktivnost“ i „preraspodjelu kapaciteta“.

Deutsche Bank tako nastoji „automatizirati velike dijelove svog ureda“ novom strategijom pod nazivom „Operations 4.0“, kao dio svoje inicijative za uštedu od 6,6 milijardi dolara u naredne tri godine.

U srpnju je banka najavila da će tijekom sljedeće tri godine ukinuti 18.000 radnih mjesta, kao i da će odustati od prodaje prodajnih i trgovinskih jedinica. U svom izvješću o zaradama od listopada, banka je objavila 315 milijuna eura „otpremnina i troškova transformacije“, dok su neto prihodi pali za 15%.

Matthews je rekao da alati za strojno učenje pomažu uštedjeti „680.000 sati ručnog rada“ i da su „do sada korišteni botovi za obradu 5 milijuna transakcija u korporacijskoj banci i obavljanje 3,4 milijuna provjeravanja u investicijskoj banci“.

Banka je ovog ljeta rekla da će zadržati većinu svog odjela za istraživanje kapitala, unatoč eliminaciji većinskog dijela odjela za prodaju dionica i trgovinu.

Glasnogovornik banke potvrdio je najave, dodavši kako je Deutsche Bank u prošloj godini ukinuo 4.700 radnih mjesta.