Deutsche Bank želi nametnuti dodatan porez onima koji rade od kuće

Njemačka banka Deutsche Bank pozvala je na uvođenje „poreza na privilegiranost“ kojeg bi plaćale osobe koje rade od kuće, jer navodno ljudi koji radi od kuće ne doprinose dovoljno gospodarstvu jer nemaju troškove prijevoza na radno mjesto, niti troše na kupovinu obroka pod radnom pauzom.

Radnici koji rade od kuće manje doprinose infrastrukturi ekonomije dok svejedno uživaju njene blagodati“, rekao je Luke Templeman, analitičar Deutsche Bank, odnosno njene filijale u Londonu.

To je veliki problem za ekonomiju“, dodao je Templeman te predložio pet posto poreza kojeg je nazvao „porez na privilegiranost“, koji bi navodno trebao pomoći gospodarstvu.

Rad od kuće će biti dio novog normalnog za mnoge čak i nakon što pandemija prođe“, objasnio je Jim Reid, visokopozicionirani predstavnik njemačke bankarske korporacije.

Naši izračuni sugeriraju da bi se novcem koji bi se prikupio oporezivanjem radnika koji rade od kuće mogli financirati doprinosi za radnike koji nisu u mogućnosti raditi od kuće već moraju raditi klasične poslove koji sa sobom nose veći zdravstveni rizik.

Predviđanje ovih bankarskih stručnjaka govore da bi se ovakvim poreznim nametom u Velikoj Britaniji moglo prikupiti 2 milijardi funti, u Njemačkoj 20 milijardi eura i u SAD-u 49 milijardi dolara.