Nadgrobni spomenik idejnog tvorca genocidne ideologije komunizma devastiran je tijekom napada na groblju Highgate u Londonu.

Nepoznata osoba, ili više njih, oštetili su mramornu nadgrobnu ploču na grobu u kojem se osim njega nalaze njegova žena i jopš neki članovi obitelji, prenosi RT.

Voditelj zaklade Prijatelji groblja Highgate Ian Dungavell izjavio je kako je riječ o „zapanjujućem zlodjelu“ te je istaknuo kako grob Marxa svake godine posjećuje nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Prema Dungavelovim riječima, neovisno o tome što netko misli o Marxovim idejama, riječ je o nečovječnom djelu jer to je „grob njegove žene, njegov vlastiti grob i grob drugih članova njegove obitelji.

Novinar britanskog ljevičarskog lista The Guardian Owen Jones te još neke prominentne ličnosti zatražili su od javnosti donacije kako bi se pokrili troškovi popravka spomenika.

Policija je nakon obavijesti također otvorila istragu te je u potrazi za nepoznatom osobom, ili više njih.

Marx, iako nije bio tiranin, tek je tvorac utopije do koje bi se uvijek ispriječio najmanje jedan genocid. U svemu je dakako teško zamisliti da bi netko od tisuća onih koji su živjeli ili izgubili svoje bližnje pod komunističkim terorom, mogao učiniti nešto ovakvo. No, u današnja vremena niti drugi nisu isključeni.