Svima su nam već poznate opasnosti loše prehrane, pogotovo konzumacija „brze hrane“ koja je prepuna masnoća i ugljikohidrata. Međutim, osim izbjegavanja takozvane „brze hrane“, postoje i kombinacije hrana koje mogu izazvati zdravstvene probleme. Donosimo listu devet kombinacija koje bi bilo poželjno izbjegavati u prehrani.
1. Voće uz ručak ili poslije njega
Voće se brzo absorbira, prolazi kroz želudac i absorbira se u crijevima. Kada se voće nalazi u kombinaciji sa žitaricama ili mesom, može ostati u probavnom traktu predugo i početi fermentirati, što može izazvati oštećenja na stijenkama crijeva.
2. Životinjski proteini i škrob
Istovremeno konzumiranje životinjskih proteina i ugljikohidrata može dovesti do toga da različiti probavni enzimi, potrebni za probavljanje te hrane, međusobno dolaze u koliziju i mogu izazvati nadutost i plinove.
3. Limeta i lijekovi za kašalj
Sok od limete može spriječiti i blokirati enzime koji uništavaju statine čija uloga je smanjenje kolesterola. Jedna od poznatijih supstanci kod lijekova protiv kašlja je dextromethorphan, koji se može akumulirati u krvotoku ako tijelo ne uspije onesposobiti već spomenute statine. To može dovesti do ozbiljnih nuspojava poput halucijancija i nesanice.
4. Škrob i rajčice
Rajčice su kiselo povrće i mogu izazvati probleme ako ih se jede zajedno sa škrobom. Mogu izazvati povećanje želučane kiseline i žgaravicu.
5. Voće i jogurt
Kod nekih osoba mliječni proizvodi mogu izazvati probavne smetnje i alergije, u kombinaciji sa voćem simptomi se obično pogoršavaju.
6. Žitarice i mlijeko
Iako su primjerice kukuruzne pahuljice s mlijekom postale popularna zamjena za doručak, to je daleko od idealnog jela. Oba proizvoda sadrže brzo probavljive ugljikohidrate, mogu izazvati povećanje razine šećera u krvi što će izazvati umor u vašem tijelu nakon što se ponovno šećer spusti.
7. Vino i slatkiši
Alkohol poremeti razinu šećera u krvi i povećava proizvodnju inzulina. Ukoliko nakon toga jedete slastice, velika količina šećera u njima će se u vašem tijelu skladištiti kao masnoća.
8. Hamburger i pomfrit
Pržena hrana sa visokim udjelom masti, prezervativa i drugih kemikalija može stvoriti substancu nalik na ugljen. To u kombinaciji sa šećerom iz krumpira stvara citokine koji mogu izazvati upalne procese i ubrzavaju starenje.
9. Kolači i voćni sokovi
Kombinacija koja pruža puno u pogledu kalorija a malo u pogledu prehrane. Ukoliko započnete svoj dan sa ovom kombinacijom, to može dovesti do naglog pada energije unutar nekoliko sati, što će vas vjerovatno učiniti nervoznim i željnim nove porcije. Manjak proteina i vlakana ne može se uskladiti sa visokim unosom šećera.
Izvor: Healthy Panda