Devet štetnih kombinacija hrane koje bi trebalo izbjegavati

Svima su nam već poznate opasnosti loše prehrane, pogotovo konzumacija „brze hrane“ koja je prepuna masnoća i ugljikohidrata. Međutim, osim izbjegavanja takozvane „brze hrane“, postoje i kombinacije hrana koje mogu izazvati zdravstvene probleme. Donosimo listu devet kombinacija koje bi bilo poželjno izbjegavati u prehrani.

1. Voće uz ručak ili poslije njega

Voće se brzo absorbira, prolazi kroz želudac i absorbira se u crijevima. Kada se voće nalazi u kombinaciji sa žitaricama ili mesom, može ostati u probavnom traktu predugo i početi fermentirati, što može izazvati oštećenja na stijenkama crijeva.

Fruit-basket-Sarah-Barker-e1425305707978

2. Životinjski proteini i škrob

Istovremeno konzumiranje životinjskih proteina i ugljikohidrata može dovesti do toga da različiti probavni enzimi, potrebni za probavljanje te hrane, međusobno dolaze u koliziju i mogu izazvati nadutost i plinove.

Dirk-Vorderstrabe-Spaghetti-Meatballs-e1425305565563

3. Limeta i lijekovi za kašalj

Sok od limete može spriječiti i blokirati enzime koji uništavaju statine čija uloga je smanjenje kolesterola. Jedna od poznatijih supstanci kod lijekova protiv kašlja je dextromethorphan, koji se može akumulirati u krvotoku ako tijelo ne uspije onesposobiti već spomenute statine. To može dovesti do ozbiljnih nuspojava poput halucijancija i nesanice.

Limes-Troy-Tolley-e1425305860437

4. Škrob i rajčice

Rajčice su kiselo povrće i mogu izazvati probleme ako ih se jede zajedno sa škrobom. Mogu izazvati povećanje želučane kiseline i žgaravicu.

Russellstreet-Pizza-e1425306429806

5. Voće i jogurt

Kod nekih osoba mliječni proizvodi mogu izazvati probavne smetnje i alergije, u kombinaciji sa voćem simptomi se obično pogoršavaju.

Suanie-berries-yoghurt-e1425306597459

6. Žitarice i mlijeko

Iako su primjerice kukuruzne pahuljice s mlijekom postale popularna zamjena za doručak, to je daleko od idealnog jela. Oba proizvoda sadrže brzo probavljive ugljikohidrate, mogu izazvati povećanje razine šećera u krvi što će izazvati umor u vašem tijelu nakon što se ponovno šećer spusti.

Jonathan-Lin-Wheaties-e1425306847643

7. Vino i slatkiši

Alkohol poremeti razinu šećera u krvi i povećava proizvodnju inzulina. Ukoliko nakon toga jedete slastice, velika količina šećera u njima će se u vašem tijelu skladištiti kao masnoća.

Pudding-e1425307019999

8. Hamburger i pomfrit

Pržena hrana sa visokim udjelom masti, prezervativa i drugih kemikalija može stvoriti substancu nalik na ugljen. To u kombinaciji sa šećerom iz krumpira stvara citokine koji mogu izazvati upalne procese i ubrzavaju starenje.

Joey-California-whopper-e1425307329517

9. Kolači i voćni sokovi

Kombinacija koja pruža puno u pogledu kalorija a malo u pogledu prehrane. Ukoliko započnete svoj dan sa ovom kombinacijom, to može dovesti do naglog pada energije unutar nekoliko sati, što će vas vjerovatno učiniti nervoznim i željnim nove porcije. Manjak proteina i vlakana ne može se uskladiti sa visokim unosom šećera.

orange-muffins-e1425307510945

Izvor: Healthy Panda