Nordijska mitologija: Devet svjetova Yggdrasila

U središtu Asgarda, obitavalištu bogova i boginja, nalazi se Yggdrasil – drvo života. Ovaj gigantski vječno zeleni jasen zauzima središnje mjesto u nordijskoj kozmologiji i dom je je mnogim neobičnim bićima i stvorenjima.

Grane Yggdrasila protežu se na svih devet svjetova nordijske mitologije, te sežu čak i iznad rajskog prostora.

Yggdrasil nose tri ogromna korijena. Prvi potiče iz Asgarda, doma bogova. Pored ovog korijena nalazi se izvor zvan Urd, a to je mjesto gdje bogovi održavaju svakodnevne sastanke.

Drugi korijen ide sve do Jotunheima, zemlje divova, smještene pored izvora Mimir.

Treći korijen spušta se dolje do Nifelheima, gdje se nalazi izvor Hvergelmir. Tamo zmaj zvan Nidhogg žvače upravo taj korijen. Nidhogg također pije krv onih koji dospiju u Hel.

Na vrhu Yggdrasila živi orao, smrtni neprijatelj Nidhogga, a neobičnu ulogu ima vjeverica imenom Ratatosk koja svakodnevno prenosi poruke između ova dva suparnika. Njen zadatak je održati mržnju između orla i zmaja na životu.

Yggdrasil objedinjuje devet svjetova u kojima obitavaju bogovi, ljudi, divovi, vilenjaci i patuljci. Svjetovi se dijele na najniže (svijet podzemlja), središnje (svjetovi smrtnika) i najviše (svijetovi bogova i drugih natprirodnih bića.

Najniže svjetove čine Svartalfheim, kojeg naseljavaju vilenjaci i patuljci; Niflheim, koji se smatra svijetom mrtvih; Muspelheim, svijet vatre u kojem žive divovi. Svartalfheim i Niflheim se često poistovjećuju i smatraju jednim zajedničkim svijetom.

Središnje svjetove čine Midgard, koji se nalazi u sredini drveta, a naseljavaju ga ljudi; Jotunheim, koji okružuje Midgard, a naseljen je potomcima divova; Nidavellir, mračan svijet sjevera kojeg naseljavaju patuljci i žive u pećinama.

Najviše svjetove čine: Asgard, prebivalište bogova ili Asa; Vanaheim, prebivalište bogova mudrosti i plodnosti; Alfheim, svijet svjetla i plodnosti, prebivalište vilenjaka.

Uz iznimku Midgarda, svi ostali svjetovi su nevidljivi, ali se manifestiraju u pojedinim stvarnim događajima u ljudskom okruženju. Tako se primjerice Jotunheim povezuje s prirodnom divljinom, dok se svijet mrtvih – Hel – veže uz smrt, groblje i tamu općenito. Asgard se pak interpretira kao nebo.