Dijete koje je bilo toliko pothranjeno da nije moglo samostalno stajati te nije imalo zubi danas je pretilo, otkrila je njena njegovateljica.

Malenu djevojčicu izgladnjeli su njezini roditelji koji su inzistirali na tome da se hrani isključivo sa zobi i rižinim mlijekom prvih 19 mjeseci života, prenosi Metro. Ironično, takva prehrana zapravo nema čak veze niti sa stvarnom veganskom prehranom.

Međutim, ona i dalje pati od posljedica pothranjenosti koje je pretrpjela zbog čega danas kao 3-godišnjakinja prekomjerno jede. Njena skrbnica kaže da ona „kao da pohranjuje kalorije u slučaju da ih u budućnosti bude trebala.

Roditeljima djevojčice, starosti 35 i 32 godine, trenutno prijeti dugotrajna zatvorska kazna u Australiji, gdje će im uskoro biti izrečena presuda.

Zbog pothranjenosti, djevojčica je razvila rahitis zbog nedostatka osnovnih hranjivih tvari, a susjedi nisu ni znali da postoji dugo vremena.

Australske vlasti saznale su da djevojčica uopće postoji nakon što je doživjela napad u roditeljskom domu pet mjeseci prije nego što je napunila dvije godine. Tada je težila samo 5 kilograma i izgledala je kao da je stara tri mjeseca.

Nakon toga je završila u bolnici na mjesec dana.

Zatvoreni ekstremni vegani koji su uništavali mesnice u Francuskoj

U međuvremenu je djevojčica postigla dobar napredak, ali su njezina visina i masa nesrazmjerni, dodaje njegovateljica.

Majka djevojčice kazala je da je djevojčica usvojila vegansku prehranu koju je obitelj slijedila, uključujući i ekstremne mjere. Djevojčica bi ujutro dobila šalicu zobi s rižinim mlijekom i pola banane. Za ručak bi dobila komad tosta s maslacem od kikirikija ili džemom.

Za večeru je dobivala tofu, rižu ili krumpir. Međutim, svoju kćer bi nazvala izbirljivom ukoliko bi ona odbijala tu hranu, te bi za kaznu dobvala samo zob.

Prehrana je dovela do ozbiljnog pomanjkanja kalcija, fosfata, vitamina B12, vitamina A, željeza i cinka. Njezina razina vitamina D nije se čak niti mogla otkriti.

Liječnici su u početku slijedili obiteljski zahtjev da djevojčica nastavi s veganskom prehranom, ali kad je mama rekla da neće dopustiti korištenje sojinog mlijeka zbog „hormona“, postali su zabrinuti.

Tužba protiv roditelja koji su navodno gotovo nasmrt izgladnjeli 2-godišnju kćer veganskom dijetom

Kosti djevojčice bile su tako krhke da bi mnoge od njih pukle pri običnom rukovanju.

Majka od početka nije surađivala sa zdravstvenim službama. Odbijala je preglede ili provjeru sluha, rekavši da želi da to učini njezin obiteljski liječnik, ali je ignorirala pozive, glasovne poruke, tekstualne poruke i pismo.

Otac je dodao da također nisu htjeli cijepiti svoju kćer.

Na pitanje je li zabrinut zbog nedovoljnog rasta njegove kćeri, rekao je da je „mislio kako je to zato što je djevojčica i različita je od dječaka – bila je mala.

O djevojčici i njena dva starija brata sada se brine rođakinja koja je nastavila s konvencionalnom prehranom. Roditelji su priznali da nisu dobro brinuli o njoj i da su uzrokovali ozbiljne probleme.