Od kraja 2022. zemlje Europske unije prijavljuju ozbiljne probleme u pokušaju nabave određenih važnih lijekova, a većina sada ima nestašicu. Dakle, koliko je loša situacija i, najvažnije, što se poduzima po tom pitanju?

U istraživanju ljekarničkih udruženja u 29 europskih zemalja, uključujući članice EU, kao i Tursku, Kosovo, Norvešku i Sjevernu Makedoniju, gotovo četvrtina zemalja prijavila je nedostatak više od 600 lijekova, a 20 posto prijavilo je nedostatak 200-300 lijekova. Tri četvrtine zemalja reklo je da su nestašice bile veće ove zime nego prije godinu dana.

Belgijske vlasti izvješćuju da nedostaje gotovo 300 lijekova. U Njemačkoj je taj broj 408, dok se u Austriji više od 600 lijekova trenutačno ne može kupiti u ljekarnama. Talijanski je popis još duži — uključuje više od 3.000 lijekova, iako su mnogi zapravo različiti oblici istog lijeka.

Antibiotici – posebice amoksicilin, koji se koristi za liječenje respiratornih infekcija – nedostaju. Druge skupine lijekova, uključujući sirup protiv kašlja, paracetamol za djecu i lijekove za krvni tlak, također su rijetke.

Sezonske infekcije – prije svega gripa i respiratorni sincicijski virus (RSV) – počele su rano i jače su nego inače. Također postoji neobično izbijanje bolesti grla Strep A kod djece. Stručnjaci smatraju da je neuobičajeno visoka razina aktivnosti bolesti povezana sa slabijim imunološkim sustavima koji više nisu upoznati s klicama koje nas okružuju u svakodnevnom životu, zbog karantene. Ova teška zima, nakon nekoliko mirnih godina (izuzev COVID-19), zatekla je farmaceutske proizvođače nespremne.

Inflacija i energetska kriza također opterećuju farmaceutske tvrtke, utječući na ponudu. Prošle je godine Centrient Pharmaceuticals, nizozemski proizvođač aktivnih farmaceutskih sastojaka, rekao da njegova tvornica proizvodi četvrtinu manje proizvodnje nego 2021. zbog visokih troškova energije. U prosincu je InnoGenerics, još jednog nizozemskog proizvođača, spasila vlada nakon što je proglasio bankrot kako bi njegova tvornica ostala otvorena.

Rezultat je, prema Sandozu, jednom od najvećih proizvođača na europskom tržištu generičkih lijekova, posebno “skučena situacija s opskrbom”. Glasnogovornik je rekao da drugi krivci uključuju nedostatak sirovina i ograničenja proizvodnih kapaciteta. Dodali su da Sandoz trenutno može zadovoljiti potražnju, ali se “suočava s izazovima”.