Komunalno poduzeće za zbrinjavanje grada Beča svake godine brine se da iskorištena božićna drvca ne završe na otpadu, već da se iskoriste za ogrjev i hranu.

Između 27. prosinca 2018. do 13. siječnja ove godine, bečki stanovnici mogu svoja drvca predati na neko od čak 534 predviđena mjesta u gradu, prenosi portal Eurocomm-PR.

Prikupljena božićna drvca koriste se za proizvodnju električne energije, zatim za centralno grijanje te dijelom i za hranu ugrožene autohtone vrste koza.

Prošle godine u Beču je tako skupljeno 757 tona božićnih drvaca, što je bilo dovoljno da se oko 1060 domaćinstava opskrbi električnom energijom, a još 2470 domaćinstava i toplinskom energijom kroz mjesec dana.

Bečki „komunalci“ sve informacije o prikupljanju drvaca nude putem besplatne telefonske linije i mobilne aplikacije, dok se lokacije mjesta za prikupljanje nalaze i na planu grada na službenim stranicama gradske uprave.

Beč organizirano prikuplja iskorištena božićna drvca još od 1990. godine, kada je postojalo „samo“ 220 lokacija za donošenje starih drvaca.