Dio francuskih vojnika mora pred vojni sud zbog pisma koje predviđa „građanski rat“ i za to krivi „imigrante“ i „islamiste“

Osamnaest francuskih vojnika, koji su identificirani kao potpisnici pisma u kojem se predsjednik Emmanuel Macron upozorava na prijeteći „građanski rat“, naći će se pred vojnim sudom, rekao je načelnik Oružanih snaga.

Svaki od identificiranih vojnika i časnika pojavit će se pred višim vojnim vijećem, rekao je šef stožera Oružanih snaga general Francois Lecointre za Le Parisien. Svi bi trebali biti podvrgnuti „disciplinskim sankcijama“, a oštrije kazne bi bile rezervirane za najviši čin, dodao je.

„Vjerujem da što su odgovornosti veće, to je obaveza neutralnosti jača“, rekao je general. Načelnik stožera također je rekao da bi oni među poluumirovljenim generalima koji su potpisali kontroverzno pismo mogli biti prisiljeni napustiti vojnu službu i otići u punu mirovinu.

„Svaki će se od ovih generala pojaviti pred višim vojnim sudom. Slijedom ovog postupka, predsjednik Republike bit će taj koji će potpisati ukaz o [njihovom] umirovljenju“, rekao je Lecointre.

Takav snažan odgovor izazvalo je otvoreno pismo u kojem se proglašava da zemlja srlja prema „građanskom ratu“, koje je potpisalo nekoliko bivših visokih vojnih osoba, kao i „stotinu visokih časnika i više od tisuću vojnika“. Apel objavljen u konzervativnom novinskom magazinu Valeurs Actuelles pozvao je Macrona da spasi naciju od islamizma i „prigradskih horda“ imigranata.

Jedan od onih koji su potpisali pismo bio je bivši zapovjednik francuske Legije stranaca, general Christian Piquemal. General je prije toga izazvao kontroverze sudjelovanjem u prosvjedu protiv imigranata u francuskom lučkom gradu Calaisu koji je nekoć bio domaćin zloglasnog migrantskog kampa „Jungle“ – izvora žestokih napetosti s lokalnim stanovništvom.

Piquemal je zaradio oštar osobni prijekor od Lecointrea, koji mu se zavjetovao da će mu poslati pismo kako bi generalu rekao da „je nedostojan, uništava vojsku i slabi je čineći je predmetom nacionalnih kontroverzi.“

„Uskraćujem im svima … pravo davanja političkih izjava ističući njihov čin“, dodao je šef kabineta. Prije toga, francuska ministrica obrane Florence Parly već je zaprijetila izricanjem „sankcija“ visokim časnicima umiješanim u aferu.

Nakon kontroverze, francuska vlada također je predstavila novi zakon o borbi protiv islamističkog terorizma koji će dodijeliti veća nadzorna ovlaštenja za provođenje zakona. Vlada je tvrdila da će sigurnosne službe učiniti učinkovitijima u borbi protiv „prijetnje koju je teže uočiti“ bez žrtvovanja temeljnih ljudskih prava.