Nekoliko njemačkih stranaka, predvođenih CDU-om Angele Merkel, izrazilo je podršku dopuštanju poziva na molitvu s razglasa tijekom mjeseca Ramazana.

CDU, socijaldemokrati (SPD) i Zeleni pozdravili su davanje posebnih dozvola džamijama širom zemlje za emitiranje poziva na molitvu tijekom Ramazana, a neki su kao razlog odobrenju naveli „solidarnost“ zbog pandemije.

„Nalazimo se u izuzetnoj situaciji u kojoj je ustavno zaštićeno prakticiranje vjere i vjerski život u Njemačkoj s dobrim razlogom enormno ograničeno“, izjavio je za Die Welt glasnogovornik CDU-a Christoph de Vries.

Dodao je da „stoga privremenu dozvolu smatra opravdanom da se poziv na molitvu dopušta kao simbolični znak solidarnosti i zajedničkog interesa“.

Lars Castellucci iz SPD-a izjavio je da je na lokalnim vlastima odlučiti hoće li ili ne dozvoliti emitiranje poziva na molitvu, ali je rekao da bi „bila dobra stvar da im se to dopusti u ovoj iznimnoj situaciji za vrijeme Ramazana – kao znak solidarnosti i utjehe za vjernike.

Kvazi-desničarska filosemtiska Alternativa za Njemačku (AfD) najoštrije je odbacila tu ideju, a njen glasnogovornik Volker Münz rekao je da stranka ne podržava tu mjeru i negirao je usporedbe između poziva na molitvu i zvonjenja crkvenih zvona uz napomenu da je izraz „Allahu Akbar“ zapravo „uspostava vlasti“.