Dio regija u Švedskoj obustavio cijepljenje medicinskih djelatnika jer je četvrtina njih dobila ozbiljne nuspojave i završila na bolovanju

Nekoliko općina u Švedskoj privremeno je obustavilo cijepljenje medicinskih djelatnika jer je veliki dio njih obolio i završio na bolovanju nakon primanja cjepiva.

Najmanje 100 od ukupno 400 medicinskih zaposlenika u općini Gävleborg dobilo je ozbiljne nuspojave nakon što su primili prvu dozu cjepiva tvrtke AstraZeneca.

Međutim, Gävleborg nije jedina općina koju su zadesili nemili problemi s cijepljenjem. Slična situacija dogodila se i u općini Sörmland, gdje je cijepljenje privremeno obustavljeno nakon što je oko stotinu zaposlenika lokalne bolnice prijavilo ozbiljne nuspojave nakon cijepljenja.

Stali smo dijelom zbog istrage, ali i zato što da ne ostanemo bez osoblja,“ rekao je za SVT čelnik zdravstvene skrbi u općini Sörmland.

U Jönköpingu je također nastala teška situacija. Tamo je cijepljeno oko 500 osoba, većinom medicinskih djelatnika, a također je navodno veliki broj njih prijavio ozbiljne nuspojave, među kojima su groznica, glavobolja i umor.

Iz AstraZenece tvrde kako su iznenađeni tako velikim brojem nuspojava povezanih s njihovim cjepivom.

To se ne poklapa s onim što smo vidjeli,“ rekao je Andreas Heddini, direktor predstavništva tvrtke za nordijske zemlje.

To nije dobro. Čini se da postoji veći raspon nuspojava od očekivanog. Studije su pokazale da se očekuje kako će oko 10 posto cijepljenih imati nuspojave takve vrste,“ rekao je Heddini.

Ovakve vrste nuspojava su očekivane i trenutno vodimo bliski dijalog s ovim regijama kako bismo bolje razumjeli što se gogodilo,“ dodao je.