Ruski zakonodavci predstavili su zakon kojim bi se ukinula suradnja sa američkim tvrtkama u području nuklearne energije, izrade raketa te zrakoplova. Predložene su i restrikcije u pogledu uvoza alkohola i duhanskih proizvoda iz SAD-a.

Ivan Melnikov iz Komunističke partije izjavio je: „Zakon obuhvaća alkohol i duhanske proizvode te bi trebao ukinuti ili obustaviti međunarodnu suradnju u nuklearnoj sferi, izgradnji raketnih motora i aviona između ruskih tvrtki i organizacija pod američkom jurisdikcijom.

Po novom zakonu, ruskim tvrtkama dozvolila bi se proizvodnja različitih proizvoda koji su pravno zaštićeni u SAD-u ili zemljama koje su njeni saveznici, a bez plaćanja naknada za licence, piše RT.

To bi bio kao udarac u solarni pleksus Amerikancima, jer sva postignuća i sva dominacija anglo-saksonskog, zapadnog svijeta, zasnovana je na intelektualnom vlasništvu, a mi ciljamo upravo na to pravo,“ tvrdi zastupnik Mikhail Yemelyanov iz ljevičarske stranke Pravedna Rusija.

Predloženi zakon navodno je odgovor na sankcije koje je SAD nametnuo Rusiji, a u njegovoj izradi sudjelovalo je više stranaka.