Generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) tvrdi da je „raširena europska percepcija da se radi o invaziji s juga na sjever daleko od stvarnosti.“

Negativna percepcija javnosti prema imigrantima jedan je od glavnih problema s kojima se danas suočava Međunarodna organizacija za migracije (IOM), izjavio je u ponedjeljak njezin predsjednik António Vitorino, uvjeravajući da je stvarnost bitno drugačija.

Moramo se uhvatiti u koštac s percepcijom da smo svjedoci invazije“, rekao je António Vitorino na konferenciji „Perspektive migracije: političko djelovanje i građansko djelovanje – portugalsko-njemački forum“, koja je održana u Lisabonu.

Prema njegovim riječima, trend imigracije je u porastu i nastavit će rasti, sa „60 do 70% imigranata koji ilegalno prelaze granice.

Vitorino je također rekao da „80% Afrikanaca koji migriraju, to čine u drugu afričku zemlju“, a ta navodno ogromna količine imigranata unutar Afrike, pokazuje da je „percepcija, koja je izražena u Europi, da se radi o invaziji s juga na sjever, vrlo daleko od stvarnosti,“ dodao je.

„Izbjeglička“ prijevara: Dok od Europe traže njihov prihvat, UN kućama vratio 45.000 Afrikanaca

Sjever planete suočava se s istim poteškoćama u pogledu imigracijskih valova kao jug, kazao je António Vitorino, podsjećajući na ozbiljne probleme s kojima se suočavaju zemlje poput Kenije, Nigerije, Meksika ili Venezuele.

Osjećaj odbojnosti prema imigraciji, po riječima Vitorina, koji se proširio preko cijelog svijeta proizlazi iz dva čimbenika: 11. rujna u Sjedinjenim Državama, što je ljude dovelo do povezivanja migracija s terorizmom te valom imigranata iz 2015., kada je „samo“ Njemačka primila preko milijun „izbjeglica“.

Tijekom 1990-ih imali smo oko milijun ljudi koji su migrirali u Europu zbog raspada Jugoslavije“, a tada je „reakcija bila potpuno drugačija“, prisjetio se Vitorino zaboravljajući da su glavninu te imigracije činili žene i djeca te da posljedično nije bilo masovnih silovanja i rasta kriminala i nasilja u zemljama koje su primale stvarne izbjeglice.

Što u Europi rade afganistanske „izbjeglice“ kada se uz pomoć UN-a njih 1,2 milijuna vratilo u Afganistan?

Prema njegovim riječima, promjena u ovoj percepciji uvelike će ovisiti o silama u Europskom parlamentu nakon izbora i na primjeru umjerenih zemalja prema imigrantima, kao što su Portugal i Njemačka (koji namjeravaju nastaviti primati migrante kao „izbjeglice“), tvrdi Vitorino, pozivajući političare da prestanu „biti sramežljivi“ jer su „u pitanju temeljna načela i vrijednosti“.

Program dobrovoljnog povratka imigranata u potpunosti razotkrio obmanu o „izbjeglicama“