Disney gura anti-bjelačku „kritičku rasnu teoriju“ i osuđuje slogan „Svi životi su važni“

„Anti-rasizam“ je samo pseudonim za mržnju prema bijelcima.

Walt Disney Co. Pridružio se korporativnoj američkoj lavini anti-bjelačkog rasizma pod pseudonimom „kritičke rasne teorije“, predavajući osoblju da je u Americi ukorijenjen „sistemski rasizam“ i da bijeli zaposlenici moraju pokazivati posebno poštovanje prema svojim crnim kolegama.

Disneyjevi materijali za obuku koje je pribavio novinar Christopher Rufo uključuju program nazvan „Reimagine Tomorrow“ koji sadrži upute o „mikroagresiji“, „bijeloj krhkosti“ i „savezništvu“. Poziva se na američku „dugu povijest sistemskog rasizma i transfobije“ i poziva na stvaranje „jednakosti ishoda“, umjesto na jednak tretman i jednake mogućnosti.

„Bijelim zaposlenicima je rečeno da ‘rade kroz osjećaj krivnje, srama i obrane kako bi razumjeli što je ispod njih i što treba izliječiti.’ Moraju ‘s empatijom slušati [crne] kolege’ i ‘ne ispitivati ili raspravljati o iskustvu crnih kolega’, stoji u njegovoj objavi na Twitteru:

Bijeli zaposlenici, od kojih se traži da popune „bijeli kontrolni popis privilegija“, uče se skršiti svaku sugestiju da bi optužbe protiv njih mogle biti lažne.

Disney također upućuje bijele zaposlenike da promoviraju vještine i kvalitete svojih crnih kolega kad ti kolege nisu prisutni „kako bi osigurali vidljivost i sponzorstvo“. Osoblju se također kaže da „nauči što reći, a što ne reći“ svojim crnim suradnicima. Također im se savjetuje da automatski daju „potvrdu valjanosti“ ako kolega podijeli iskustvo. „Ne preispitujte i ne raspravljajte o iskustvu crnih kolega“, kaže vodič, uključujući bilo kakav prijedlog da određeni komentar ili radnja nije utemeljena na rasi.

Fraze poput „Svi su životi bitni“ i „Ne vidim boju“ osuđuju se kao „daltonističke ideologije i retorika“ koje su „štetne i uvredljive“. Zaposlenicima se savjetuje da se ne oslanjaju na crne suradnike kako bi ih oni educirali o rasi, jer bi to bilo „emocionalno oporezivanje“.

Resursi koji se preporučuju za daljnje proučavanje uključuju povijesno netočan projekt „1619“ New York Timesa, web stranicu rasističke anti-bjelačke nasilničke organizacije Black Lives Matter, članak koji poziva na prekid financiranja i podržavanja policije i materijale za indoktrinaciju djece u „kritičku rasnu teoriju“.

Rufo je rekao da je Disney također distribuirao radni list u kojem je od bijelih zaposlenika tražio da prekinu podržavati policiju, sudjelovanje u reparacijama i „dekolonizaciji“ polica s knjigama. Tvrtka je također sponzorirala „21-dnevni izazov rasne ravnopravnosti i socijalne pravde“, u kojem se sudionicima govori da su „svi odgojeni u društvu koje bijelu kulturu uzdiže nad drugima“.

Uz popis za provjeru privilegija bijelih, zaposlenici dobivaju dokument o tome kako mogu pomoći u „promjeni“ preusmjeravanjem iz „kulture koja dominira bijelim“ u „nešto drugačije“. Među vrijednostima koje se osuđuju kao ovjekovječivanje „kulture nadmoći bijelaca“ su natjecanje, perfekcionizam, individualizam i „skeptično upravljanje“.

Disney nije nimalo sam u tome što svojim zaposlenicima nameće „kritičku rasnu teoriju“. Vladine agencije, školski okruzi i tvrtke diljem SAD-a usvojili su takve programe. Primjerice, Coca-Cola je imala obveznu obuku u kojoj je bijelim zaposlenicima rečeno da budu „manje bijeli“.

Predsjednik Joe Biden obnovio je takvu obuku u saveznim agencijama odmah po stupanju na dužnost u siječnju, kada je ukinuo zabranu koju je naredio bivši predsjednik Donald Trump. Države pod nadzorom republikanaca, poput Idaha, Oklahome i Iowe, poduzele su posljednjih tjedana mjere zabrane takvog učenja u svojim školama i na sveučilištima.