Disney u velikim problemima, posljednji filmovi bilježe stalne gubitke

Procjenjuje se da je Walt Disney Co. izgubio nevjerojatnih 890 milijuna dolara na svojih posljednjih osam studijskih izdanja, uključujući Malu sirenu i Elemental.

Disney bi mogao još više otići u gubitak budući da su svi ti naslovi namijenjeni Disney+ streaming servisu umjesto drugim streamerima, poput Netflixa ili Amazon Prime Videa, gdje bi mogli generirati dodatni prihod.

YouTube analitičar box officea poznat kao Valliant Renegade iznio je svoju tvrdnju u nedavnom videu u kojem je procijenio da su mnogi Disneyevi blockbusteri zapravo izgubili novac ili jedva da su se uspjeli prodati tijekom prikazivanja u kinima unatoč tome što su ih mediji vrtjeli kao hitove.

Među njima su Black Panther: Wakanda Forever, Thor: Love and Thunder, Ant-man and the Wasp: Quantumania i Guardians of the Galaxy, Vol. 3.

Dva su naslova bila čisti promašaj — Čudan svijet i Svjetlosna godina — dok su druga dva još uvijek u kinima, Mala sirena i Elemental.

Disney bi mogao imati još jedan promašaj u rukama u obliku Indiane Jonesa i Brojčanika sudbine, koji se počinje prikazivati u petak. Peti dio franšize dobio je oštre kritike od premijere na Filmskom festivalu u Cannesu.

Analiza izostavlja Avatar: The Way of Water jer ga je financirao Lightstorm Entertainment Jamesa Camerona prije nego što je Disney preuzeo 20th Century Fox.

Valliant Renegade je procijenio da bi Disney mogao izgubiti nevjerojatnih 1 milijardu dolara potencijalnog prihoda zbog činjenice da će gornji naslovi ići za Disney+.

Disney se suočava s financijskom krizom bez presedana s izvršnim direktorom Bobom Igerom koji pokušava srezati 5,5 milijardi dolara potrošnje, uključujući otpuštanje 7.000 radnika diljem svijeta.

Otkazi dolaze nakon katastrofalne 2022. u kojoj su dionice Disneyja pale za 44 posto, što je najgora godina u gotovo pet desetljeća. Bivši glavni izvršni direktor Bob Chapek iznenada je otpušten u studenom nakon njegovog posljednjeg tromjesečnog izvješća.

Disneyjevi financijski problemi dobrim dijelom dolaze i zbog toga  jer tvrtka sve više prihvaća transrodnost, kritičku rasnu teoriju i druge oblike politike u svojoj zabavi namijenjenoj djeci.