Djeca koja dulje spavaju po danu, kraće spavaju po noći

Istraživanje koje se bavilo proučavanjem spavanja kod male djece i raspodjelom sna tijekom dana, ukazalo je na povezanost količine sna pri popodnevnom spavanju i noćnom spavanju. Što je duži bio popodnevni spavanac, kraće je dijete spavalo po noći.

Drugim rječima, spavanje djece u popodnevnim satima nije utjecalo na ukupnu količinu sna koje je dijete imalo u promatranom tjednom razdoblju. Rezultat je očit, ako stavljate dijete da spava tijekom dana, to će utjecati na dužinu njegovog sna u noćnim satima. Isto tako, ako dijete „ne spava dovoljno“ tijekom dana, ono će to nadoknaditi po noći.

U istraživanju je sudjelovalo pedesetero djece u dobi od 18 mjeseci, i pritom nisu pronađene razlike kod uzoraka sna dječaka i djevojčica. Istraživanje je pokazalo da djeca određenog uzrasta imaju određeni broj sati koji je tijelu potreban da ono normalno funkcionira, te će isto tako tijelo samo regulirati duljinu sna kako bi nadoknadilo njegov eventualni nedostatak. Isto tako, tijelo neće tražiti dulji san od onog što mu je potrebno.

Izvor: Nature, Tribun