Tisućama godina je blizak odnos djedova i baka sa svojom unučadi bio norma, a nerijetko su i živjeli zajedno u istom domaćinstvu. U posljednjih stotinjak godina to se ipak znatno promijenilo, djedovi i bake sve češće više ne žive ni u istom gradu, a kamoli domaćinstvu sa svojim unucima. Njihova međusobna interakcija često je svedena na jedan ili dva posjeta godišnje.

Većina nas nije svijesna evolucijske važnosti prisustva djedova i baka u životima naše djece, koja ima višestruku ulogu i korist po svih nas.

Za razliku od primata u životinjskom svijetu, gdje ženke ugibaju relativno rano dok su još uvijek plodne, ženke ljudskog roda nastavljaju živjeti još desetljećima nakon što uđu u menopauzu. Znanstvenici su se dugo vremena pitali zašto je to tako, a najvjerojatniji odgovor leži u tome da im je priroda namjenila dulji životni vijek kako bi dodatno pridonijele svojoj zajednici kroz pomoć u odgoju novih generacija.

Kroz tu svoju pomoć one posljedično omogućuju svojim kćerima i ženama svojih sinova da budu slobodnije imati više potomaka zbog veće vjerojatnosti da će ti potomci preživjeti i da će im biti dobro.

Iako muškarci ostaju plodni daleko u svoje pozne godine, već u tridesetima počinje opadati razina testosterona, te rasti razina estrogena, a u pedesetima i šezdesetima dolazi i do povećanja razine hormona oksitocina. Sve te hormonalne promjene smanjuju agresivnost i seksualni nagon dok povećavaju tendenciju ka prisnosti i iskazivanju nježnosti u starijih muškaraca, njihov fokus seli se s proizvodnje i reprodukcije prema povezivanju sa svojom unučadi. Njihov odnos s unucima je ponešto drukčiji od onog kojeg bake imaju, te više preuzimaju ulogu mentora u podučavanju djece raznim vještinama i vrijednostima.

Djeca koja imaju čvrstu povezanost sa svojim djedovima i bakama obično su društvenija i manje pate od tjeskobe i depresije, a u određenoj mjeri su se pokazala i kao uspješnija u školi, s većim samopouzdanjem i sposobnošću emocionalne prilagodbe.

Ljubav koju roditelj pruža svom djetetu je jedinstvena, no ona je ujedno opterećena silnim obavezama koje roditelj ima kako bi svojoj obitelji osigurao financijsku sigurnost. Roditelji današnjice posebno su opterećeni radnim obavezama, dnevnom rutinom i nedostatkom sna, a pored toga glavna im je preokupacija discipliniranje svojih potomaka.

Djedovi i bake imaju ležerniji pristup, ponajprije jer djeca nisu primarno njihova odgovornost niti provode s njima čitave dane, nemaju svakodnevne obaveze koje su ih pratile dok su bili mlađi, te se u onom vremenu koje djeca provode kod njih mogu u potpunosti neopterećeni posvetiti svojim unucima.

Djeca osjećaju posebnu povezanost i posebnu ljubav te osjećaj sigurnosti kad se nalaze kod djeda i bake, to im je ponekad sigurno utočište od zbrke i napetosti koja često vlada u roditeljskom domu.

Od ovog odnosa nemaju korist samo djeca. Istraživanja su pokazala da djedovi i bake koji su emocionalno bliski sa svojim unucima manje pate od depresije i drugih psiholoških problema. Kod muškaraca je zabilježeno znatno bolje općenito duševno stanje, te osjećaj zadovoljstva i sreće, dok žene koje provode vrijeme sa svojim unucima imaju manju vjerojatnost od razvoja Alzheimerove bolesti i drugih kognitivnih poremećaja.

Društvena povezanost je općenito jedan od ključnih faktora psihološkog zdravlja, dok je izolacija često pogubna. Starije osobe koje žive odvojene od svoje obitelji imaju znatno veću vjerojatnost da će ranije umrijeti. To se posebno odnosi na umirovljenike, kojima nakon napuštanja posla i radnih obaveza, briga za unuke postaje glavni izvor zadovoljstva i osjećaja više vrijednosti.

Važno je naglasiti da nisu samo unuci, djedovi i bake ti koji imaju korist od međusobnog zajedničkog odnosa, već značajnu korist imaju i roditelji. Evolucijski gledano, roditeljstvo je stvar čitave obitelji, a ne samo oca i majke. Kao i u pradavna vremena, uključenost djedova i baka u podizanje potomstva značajno pospješuje vjerojatnost da će roditelji imati više djece. Bilo da se radi o čuvanju djece tako da se vi možete odmoriti, vožnji djece u vrtić ili kod doktora kad vi to ne možete, ovaj višak ruku znatno će vam olakšati obiteljski život.

Pored toga, njihov odnos s vašom djecom znatno će poboljšati i vaš odnos sa svojim roditeljima. Kad vidite koliko oni vole vašu djecu, i koliko ona vole njih, te vaša vlastita zahvalnost koju osjećate kad vas barem privremeno liše brige, ne možete a da ih dodatno ne cijenite. Više od dvije trećine djedova i baka smatra da ih je njihov odnos s unucima znatno zbližio sa svojom odraslom djecom.  

Autor: Ivica Mandekić