Djelatnici Crvenog križa ukrali 6 milijuna dolara namijenjenih borbi protiv ebole

Foto: Getty

Međunarodna federacija Crvenog križa (IFRC) potvrdila je u subotu kako su njihovi djelatnici tijekom smrtonosne epidemije ebole u zapadnoj Africi, između 2014. i 2016., ukrali oko 6 milijuna dolara namijenjenih borbi protiv smrtonosne bolesti.

Epidemija ebole, koja je najvećim dijelom zahvatila Gvinerju, Sierra Leone i Liberiju, odnijela je više od 11.300 života, dok je zaraženo bilo 29.000 ljudi.

Oglas:

U izjavi IFRC-a, organizacija navodi kako ima „nultu toleranciju za prijevaru te je posvećena potpunoj transparentnosti i odgovornosti prema našim partnerima i zajednicama uz koje stojimo,“ dodajući da su „predani u zaustavljanju svih onih koji su uključeni u bilo kakav oblik prijevare, te povrat protupravnih, preusmjerenih ili na drugi nezakonit način prikupljenih sredstava.

IFRC je u Sierra Leoneu otkrio dokaze koji pokazuju kako su njihovi bivši djelatnici i osoblje jedne banke preusmjerili 2.1 milijun dolara. Pored toga, povećani računi i lažne fakture od strane pružatelja usluga u Gvineji rezultirali su gubitkom oko 1.2 milijuna dolara. Dvije druge istrage također se trenutno vode u Gvineji.

Ranija istraga u Liberiji otkrila je kako su napuhane cijene za lijekove i troškovi isplate doveli do gubitka od 2.7 milijuna dolara.

IFRC navodi kako je organizacija „uvela niz reformi kako bi iskorijenila i dokrajčila sve tipove prijevara i korupcije,“ posebice u zemljama sklonima korupciji i financijskim oblicima kriminala.