Djelatnici dječje bolnice u vlasništvu Vatikana koristili novac za dobrotvorne svrhe kako bi uredili kardinalov stan

© AFP
© AFP

Vatikan je optužio dvojicu bivših djelatnika dječje bolnice za korištenje 481.000 dolara prikupljene humanitarne pomoći, što su iskoristili za obnovu stana jednog od kardinala. Jedan od optuženih priznao je djelo, ali tvrdi kako je to učinjeno kao oblik ulaganja u zakladu bolnice.

Jedan od optuženih je bivši predsjednik bolnice Bambino Gesu u vlasništvu Vatikana, Giuseppe Profiti, dok je drugi bivši blagajnik, Massimo Spina.

Dvojac je optužen za korištenje novca namijenjenog u humanitarne svrhe, za renovaciju stana kardinala Tracisio Bertonea, nakon što je umirovljen 2013. s mjesta državnog tajnika Vatikana.

Otuđenje novca dogodilo se između studenog 2013. i svibnja 2014., piše Catholic News Agency. Novac je isplaćen građevinskoj tvrtki talijanskog poduzetnika Gianantonia Bandere, koja je izvodila radove.

Bertone je zanijekao krivicu, ali je Profiti priznao provođenje isplate. Ipak, on tvrdi kako je sve učinjeno kao ulaganje kako bi zaklada mogla koristiti stan za buduće kampanje prikupljanja novca.

Prvo saslušanje odvit će se već idući tjedan.

Do otkrića je došlo nakon što su novinari Associated Pressa obavili istraživanje u spomenutoj bolnici, pri čemu je otkriveno i da je bolnica prenapučena te da ne udovoljava higijenskim standardima, što je ujedno 2014. dovelo i do smrti osmero djece.

Navodno su i liječnici znali biti brzopleti po pitanju buđenja pacijenata iz anestezije, kako bi čim prije oslobodili operacijske sale. Jedna 14-godišnja djevojčica tako je navodno bila prebrzo probuđena nakon operacije, zbog čega se u internom izvještaju navelo kako je takav način „protivan svakoj etici i moralu naše bolnice.

Bolnica Bambino Gesu osnovana je u Rimu davne 1869., te je prva pedijatrijska bolnica u Italiji.

Autor: Tribun