Više od 50 žena u DR Kongo optužilo je „humanitarne“ djelatnike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih NVO za seksualno zlostavljanje tijekom epidemije ebole u razdoblju između 2018. i 2020.

Tijekom razgovora s 51 ženom, one su opisale višestruke incidente zlostavljanja tijekom epidemije ebole koje su počinili djelatnici WHO-a i drugih „humanitarnih“ organizacija, prenosi The New Humanitarian.

Većina žrtava rekla je da su im muškarci predlagali ili ih prisiljavali na spolne odnose u zamjenu za posao u organizacijama. Nekolicini njih su dali otkaz zbog odbijanja.


Vodič WHO-a: „Novorođenčad ima seksualne osjećaje“, a djecu treba podučavati masturbaciji i rodnom identitetu


Svjedočanstva sugeriraju da je broj slučajeva bio mnogo veći, pri čemu su organizacije same odlučile pokrenuti istrage.

Žene su tražile posao u dotičnim organizacijama kao kuharice, čistačice i drugo osoblje, pri čemu su mogle zaraditi između 50 i 100 dolara mjesečno, što je iznimno velika svota u DR Kongo. Dvije žrtve tvrde da su ostale trudne uslijed silovanja.

WHO je naveo da je razmatra „mali broj“ prijava seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja u DR Kongo, ali je odbio navesti gdje su se ti incidenti dogodili.

Čelnik WHO-a i bivši član komunističke terorističke organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus obećao je da će protiv svih počinitelja biti provedene „oštre mjere.