Tinejdžerica će tužiti liječnike i institucije odgovorne što su joj propisali blokatore puberteta i testosteron sa samo 13 godina te joj odstranili obje dojke kada je imala samo 15 godina.

Osamnaestogodišnja Chloe Cole, djevojka u detranziciji koja je prošla postupke kako bi izgledala kao muško, a sada se zalaže protiv takvih tretmana za djecu, objavila je u utorak da pokreće tužbu protiv raznih liječnika i zdravstvenih ustanova uključenih u njenu seksualnu tranziciju.

“Proveli ste, nadgledali i/ili savjetovali transrodnu hormonsku terapiju i kiruršku intervenciju za Chloe kad je imala između 13-17 godina, što predstavlja kršenje standarda skrbi”, stoji u obavijesti.

Obavijest, upućenu dr. Lisi Kristine Taylor, dr. Hop Nguyen Le MD, i Susanne E. Watson, Ph.D, kao i Permanente Medical Group, Kaiser Foundation Health Plan i Kaiser Foundation Hospitals, poslali su LiMandri & Jonna LLP. Ova odvjetnička tvrtka, zajedno s Dhillon Law Group i Centrom za američku slobodu, zastupa Cole.

U dokumentu na 14 stranica detaljno se opisuje opseg medicinskih grešaka tijekom Chloeine tranzicije i navodi se da će njezini predstavnici tražiti kaznenu odštetu na temelju dokaza.

Obavijest kaže da su medicinski stručnjaci odgovorni za njenu tranziciju “prisilili Chloe i njezine roditelje da se podvrgnu nečemu što je predstavljalo medicinski eksperiment šireći dvije laži”. Prvo im se govorilo da njezina rodna disforija neće nestati sama od sebe, a drugo je bilo da je Cole u opasnosti od samoubojstva ako se ne promijeni u društvenom i medicinskom smislu.

“Obje ove izjave bile su lažne”, navodi se.

U obavijesti se također ističe nedostatak informiranog pristanka tijekom cijelog tranzicijskog procesa, govoreći da je postojao “potpuni propust da se Chloe i njezini roditelji pravilno obavijeste o ozbiljnim rizicima podvrgavanja ovom trajnom liječenju koje je predstavljalo medicinsko eksperimentiranje na Chloe.” U dokumentu se navodi da nije bilo informiranog pristanka u vezi s opasnostima blokatora puberteta, liječenja testosteronom (osobito za žene) ili operacije dvostruke mastektomije.

Obavijest o namjeri tužbe također navodi da je Chloe bila poticana na postupak unatoč tome što nije bilo “dugoročnih kontroliranih studija praćenja koje uključuju hormonsko liječenje djece Chloeine dobi”, kao i činjenicu da “postoji mnogo značajnih i nepoznatih rizike uz gore navedene rizike.”

U svom pojavljivanju u srijedu u emisiji “Tucker Carlson Tonight” Fox Newsa, Cole je rekla da ju je cijelo iskušenje psihički, fizički i emocionalno iscrpilo. Objasnila je da tužbu podnosi jer želi one koji su odgovorni za njezine odluke koje su joj promijenile život kao djeteta smatrati odgovornima za svoje postupke i spriječiti ih da povrijede druge poput nje.