Znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu izračunali su da bi do 2050. godine barem 90 posto automobila trebalo imati električni pogon ako se želi ostvariti UN-ov plan o sprječavanju klimatskih promjena.

Znanstvenici su se prvenstveno fokusirali na SAD kao zemlju s velikim brojem automobila po stanovniku, te u kojoj trenutno samo 0,3 posto automobila ima električni pogon.

Iako diljem svijeta trenutno ima više od sedam milijuna električnih vozila, što je znatno više od 20.000 koliko ih je bilo desetak godina ranije, znanstvenici smatraju da je traženih 90 posto nedostižan i nerealan cilj.

Umjesto toga predlažu da gradovi znatno više ulože u javni prijevoz i preuređenje gradova što bi omogućilo veće korištenje alternativnih prijevoza poput bicikla.

Ako bi samo u SAD-u udio električnih vozila dostigao 90 posto, odnosno 350 milijuna vozila, to bi stvorilo dodatne probleme poput dodatne potrebe za električnom energijom, a tu je i tehnološki problem osiguranja potreba za rijetkim materijalima za sva ta vozila, kao što su litij, kobalt i mangan.