Do 5.000 boraca ISIL-a sprema se na povratak u Europu

58288e1bc36188db418b4651

Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon predviđa da se još 3.000 do 5.000 preživjelih boraca iz Europe nalazi među redovima ISIL-a, ali priznaje da obavještajne službe mogu samo promatrati i čekati da vide koliko će ih se vratiti u svoje zemlje.

ISIL je pod pritiskom u Mosulu i Raqqi. Borci iz Belgije sudjeluju u obrani tih uporišta, ali moramo biti svijesni da se tamo ne nalazi samo 200 naših državljana, već između 3.000 i 5.000 državljana europskih zemalja.

Obavještajne agencije prate situaciju i razmjenjuju informacije. Ako se val pokrene,moramo biti spremni.“

117 regruta ISIL-a već se vratilo u Belgiju. Polovica ih je u zatvoru, a drugi su pod nadzorom. Tu je i nekoliko desetaka onih koji nisu uspjeli doći do Sirije, pratimo i njih.

Prošlogodišnji teroristički napadi u Parizu, te kasniji bombaški napadi u Bruxellesu, su bili planirani na belgijskom tlu. Prema statistici UN-a, Belgija ima najveći broj džihadističkih regruta po glavi stanovnika, u odnosu na druge europske zemlje.

toybox1

Oko 30.000 ljudi doputovalo je iz raznih zemalja da bi se borilo na strani ISIL-a i drugih islamističkih skupina u zadnjih pet godina. ISIL je bio posebno uspješan u privlačenju tisuća stranih boraca iz Tunisa, Saudijske Arabije, Rusije i imigrantskih zajednica u Europi.

Ne zna se koliko ih se još nalazi pod ISIL-ovim zapovjedništvom. Američke obavještajne službe procjenjuju da ISIL ima manje od 5.000 boraca u Mosulu, te možda isto toliko u Raqqi.

Izvor: RT