Ukrajinski ministar obrane izrazio je u nedjelju uvjerenje da će zapadni saveznici pristati na najnoviji zahtjev njegove zemlje za oružjem – ratne zrakoplove za borbu protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju prije gotovo godinu dana.

Ministar obrane Oleksii Reznikov rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu da je Ukrajina već dobila sve sa svoje “liste želja za Djeda Božićnjaka”, osim aviona.

“Bit će i aviona”, predvidio je Reznikov. “Pitanje je samo kakve točno…. Smatrajte da je ova misija već završena.”

Do sada je Ukrajina dobila potporu baltičkih zemalja i Poljske u svojoj potrazi za nabavkom zapadnih borbenih zrakoplova. No nekoliko zapadnih čelnika izrazilo je zabrinutost da bi pružanje ratnih zrakoplova moglo isprovocirati Kremlj i uvući njihove zemlje dublje u sukob, koji je koštao desetke tisuća života i izazvao golema razaranja.

Kijev kaže da su takvi zrakoplovi bitni za osporavanje ruske zračne nadmoći i osiguranje uspjeha obrani od ruske ofenzive za koju je Reznikov predvidio da bi mogla započeti oko prve godišnjice rata, 24. veljače.

“Neće svo zapadno oružje stići do tada, ali imamo resurse i rezerve da pomognemo stabilizirati i održati položaje”, rekao je Reznikov novinarima.