Dok Europa sebi kopa grob, Indija 25 puta povećala uvoz ruske nafte po sniženoj cijeni

Čelnici Europske Unije dogovorili o embargu na uvoz ruske sirove nafte. Cilj je do kraja godine zaustaviti 90 posto ruske prodaje nafte državama Europske Unije.

U međuvremenu Rusija je već počela preusmjeravati svoju sirovinu i nudi ju po sniženoj cijeni na azijskom tržištu. Jedna od tih država je i Indija koja je do sad najviše profitirala, kupujući rekordnu količinu ruske nafte uz velik popust u odnosu na tržišne cijene.

Indija je od veljače primila 34 milijuna barela ruske nafte po sniženoj cijeni, što je desetak puta više od ukupnog godišnjeg uvoza nafte iz Rusije, te čak 25 puta više na mjesečnoj bazi u odnosu na prošlu godinu.

Naime, navodi se da je ovog mjeseca Indiji isporučeno više od 24 milijuna barela ruske nafte, u usporedbi sa 7,2 milijuna barela u travnju i oko tri milijuna barela u ožujku, a u lipnju bi trebala primiti dodatnih 28 milijuna barela.

Prošle je godine izvoz ruske sirove nafte u Indiju u prosjeku iznosio samo 960.000 barela mjesečno, što je otprilike 25 puta manje od isporuke samo za prošli mjesec.

Indija se zbog toga našla metom kritika Zapada, no njihov odgovor je jasan i direktan, to su potrebe njihove zemlje i gospodarstva, te su najavili da će nastaviti kupovati jeftinu rusku naftu, jer bi nagli prekid mogao dovesti do povećanja troškova indijskih potrošača.