Beskućnik u Velikoj Britaniji umire u prosjeku svakih 19 sati, prema novoobjavljenim podacima.

Podaci otkrivaju da je najmanje 235 beskućnika umrlo u posljednjih šest mjeseci, pri čemu se njihova starosna dob kreće u rasponu od 16 do 104 godine, piše The Independent.

Isti podaci iz prošle godine pokazali su 449 smrtnih slučajeva u 12 mjeseci – u prosjeku jedan na svakih 20 sati – što ukazuje da je učestalost u kojoj beskućnici umiru značajno porasla, usprkos povećanju svijesti o tom pitanju.

Dobrotvorne organizacije i zastupnici pozvali su Borisa Johnsona da istakne oštri nedostatak pristupačnog socijalnog stanovanja u cijeloj zemlji i da poveća stambene beneficije kako bi se pokrili stvarni troškovi najma, kao i osiguralo da se istraži smrt svih beskućnika.

Ministar za stambene poslove John Healey prema klasičnom političarskom principu okrivljavanja, a ne djelovanja, okrivio je konzervativce i rekao: „Ministri se moraju hitno uhvatiti u koštac, podupirući da planove Laburista u okončanju spavanja na ulici i izgradnje tisuća povoljnijih domova.

Podaci su objavljeni nakon što su istraživači sveučilišta u Birminghamu otkrili da je beskućnicima uskraćen pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti, s „percipiranom stigmom i diskriminacijom“ u zdravstvenim uvjetima što je uzrokovalo „nepotrebne smrti“.

Istraživanje je pokazalo da je beskućnicima uskraćeno prijavljivanje kod liječnika opće prakse i da su otpušteni iz bolnice na ulicu bez upućivanja na pružanje primarne zdravstvene zaštite.

Službene brojke pokazuju i da je broj ljudi koji spavaju na ulicama porastao za 165 posto u posljednjih osam godina.