Iako se u Izraelu u pritvor stavljaju jednogodišnja djeca afričkih imigranata, židovske organizacije koje predstavljaju pro-izraelski lobi javno kritiziraju SAD-ovu politiku odvajanja djece imigranata od njihovih roditelja.

Kritičari nehumane SAD-ove imigracijske politike

Ukupno 27 židovskih organizacija u SAD-u potpisalo je pismo koje je poslano američkom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu te tajnici za državnu sigurnost Kirstjen Nielsen.

U pismu su fanatične pro-izraelske organizacije izrazile svoje protivljenje politici nulte tolerancije prema imigrantima, posebice razdvajanju djece od njihovih roditelja, nakon njihova ilegalnog ulaska u zemlju.

Ovakva politika potkopava vrijednosti naše nacije i ugrožava sigurnost i blagostanje tisuća ljudi,“ stoji u pismu.

Kao Židovi, mi razumijemo neprilike bivanja imigrantima koji bježe od nasilja i represije. Vjerujemo da je SAD nacija imigranata, a kako tretiramo stranca odražava moralne vrijednosti i ideale ove nacije,“ nastavlja se u pismu.

Pismo u nastavku sadrži epopeju kritike prema Trumpovoj administraciji, koja je odlučila zatvoriti i razdvojiti djecu imigranata od njihovih roditelja.

Ignoriranje nehumane izraelske imigracijske politike

Iako „isključivo židovska država“, kako ju sami protagonisti nazivaju, vodi također politiku nulte tolerancije prema imigrantima te – zatvara afričku djecu – dok njihove majke čekaju na deportaciju, iste organizacije nisu uputile nikakvu kritiku na njihov račun.

Naime, izraelski list Maariv nedavno je potaknuo televizijsku kuću Channel 10 da javno objavi koliko je nehumana i mržnjom ispunjena izraelska politika prema afričkoj djeci i njihovim roditeljima.

Prema izvještaju, u izraelskom zatvoru Givon u blizini grada Ramle, nalazi se na desetke djece mlađe od 7 godina, koja tamo borave bez prikladne infrastrukture, potrepština ili osoblja. Ova djeca nisu razdvojena od majki, ali majke čekaju na deportaciju.

Ono što svakako najviše bode u oči jest činjenica da se među djecom nalaze ona u dobi između jedne i sedam godina starosti.

Jedna od majki, Marcy iz Nigerije, došla je u Izrael ilegalno još 2010., a njeno četvero djece zatočeno je u Govonu već tri tjedna.

Prošlo je skoro mjesec dana, ali djeca se nisu još navikla na to,“ rekla je Marcy za list Maariv. „Naprotiv, postaje im sve teže. Svaki put kad se malo zanesu i postanu glasna, čuvar im kaže da će ih zatvoriti u njihovu sobu.

Njezin suprug već je deportiran u Nigeriju prošle godine, što je razdvajanje obitelji istovjetno onom u SAD-u, a kojeg su pro-izraelske židovske organizacije u SAD-u zanemarile.

Izraelske vlasti odbile su detaljnije komentirati svoju imigracijsku politiku ispunjenu rasnom mržnjom. Jedina izjava navodi kako je u slučaju Marcy, u nizu sudskih postupaka odlučeno da ona mora napustiti zemlju.