Njemačka je u petak zatvorila tri nuklearne elektrane u sklopu postupnog ukidanja nuklearne energije u toj zemlji.

Zatvaranja se događaju dok se Europa suočava s jednom od svojih najgorih energetskih kriza ikad i kako nuklearna energija ponovno dobiva podršku jer proizvodi znatno manje ugljičnog dioksida od ostalih izvora energije.

Prema Svjetskoj nuklearnoj udruzi, nuklearna energija ne proizvodi emisije stakleničkih plinova tijekom rada i tijekom svog životnog ciklusa ima slične emisije ugljika kao energija vjetra.

Europska komisija najavila je donošenje uredbe, čiji nacrt bi mogao biti službeno predložen kasnije ovog mjeseca, a koja predlaže označavanje prirodnog plina kao prijelazne energije ako proizvodi emisije ispod određene razine, dok bi ulaganja u nuklearnu energiju mogla biti prepoznata kao održiva ako se otrovni otpad može pravilno zbrinuti.

Prijedlozi Europske komisije da se neki projekti prirodnog plina i nuklearne energije označe kao zeleni žestoko su kritizirani u Njemačkoj. Državni ministar okoliša nazvao ih je apsolutno pogrešnim.

Mislim da je apsolutno pogrešno što Europska komisija namjerava uključiti nuklearnu energiju u taksonomiju EU za održive gospodarske aktivnosti”, rekla je Steffi Lemke iz Zelene stranke.

Rekla je da oblik energije koji potencijalno može dovesti do razornih ekoloških katastrofa i proizvesti ogromne količine radioaktivnog otpada ne može biti održiv.

Vicekancelar i ministar za ekonomska pitanja i klimatske mjere Robert Habeck, također iz Zelenih, nazvao je ideju Bruxellesa više nego dvojbenom.

Ne možemo predvidjeti odobrenje za nove prijedloge od strane Komisije EU“, rekao je za novinsku agenciju DPA.

Dok je Njemačka sve više oklijevala poduprijeti bilo kakve projekte nuklearne energije, pa čak i zatvorila tri svoje nuklearne elektrane u petak, druge europske zemlje, poput Francuske, više se oslanjaju na nuklearnu energiju. Da bi stupio na snagu, nacrt uredbe mora podržati većina država bloka, kao i Europski parlament.