Dvije velike skulpture u čast masovnoj imigraciji biti će otkrivene u Londonu sljedeće godine, prenosi The Guardian. U ponedjeljak je prilikom obilježavanja takozvanog Windrush dana najavljeno da će umjetnici Thomas J Price i Veronica Ryan izraditi spomenike koji će 2021. godine biti postavljeni u londonskoj četvrti Hackney.

Windrush dan počeo se obilježavati 2018. godine nakon skandala po pitanju administrativne pogreške i odluke o deportaciji dijela poslijeratnih imigranata iz takozvane Windrush generacije. Na ovaj dan slavi se početak masovne imigracije u Veliku Britaniju, koja je započela 1948. godine odredbom o davanju britanskog državljanstva stanovnicima tadašnjih britanskih kolonija i poziva istima da se dosele u Veliku Britaniju zbog nedostatka radne snage.

Oglas:

     

Načelnik Hackneya, laburist Philip Glanville, kazao je da je odluka o postavljanju ovih skupltura „početak ispravljanja nepravde i prilika da raznolike ljude više vidimo u javnom prostoru“.

Ovakve skulpture nam nedostaju, jednostavno ih nije bilo. Možete nabrojati na prste jedne ruke javne skulpture nebijelih ljudi, a crnaca još manje. Morate biti Nelson Mandela, to je nevjerojatno.“

Skulpture će biti visoke dva metra , izrađene od bronce, a za podlogu će biti korišteni fotografski arhiv i digitalni 3D sken stanovnika Hackneya, čiju populaciju većinski čine imigranti, dok su samo 36 posto stanovnika u Hackneyu bijeli Britanci.