Hrvatske vlasti proteklih dana najavile su ukidanje poreza na isplate nagrada, božićnica, regresa ili „13. plaće“, do iznosa između 7000 do 7500 kuna, ovisno o tome koji medij čitate. Iluzija je to koja će „utješiti“ naivne tijekom nadolazećih blagdana, dok mlada opozicija predlaže zanimljivije dugoročno rješenje.

Krajem ove godine, tek će se „neki“ radovati nešto većim svotama na računima. Broj takvih, vidjeli smo po listi famozne afere „prosječnih plaća“, mnogo je manji u odnosu na većinu onih koji će dobiti tek neku „sirotinju“ i one koji božićnice i slično mogu tek sanjati.

Premda se čini kako se inače pohlepna vlast, neovisno tko ju vodio, naoko odrekla dijela profita, riječ je tek o bizarnom „božićnom poklonu“ u zemlji koja se sustavnim gospodarskim uništavanjem dovela do demografskog groblja.

Mnogi ekonomski stručnjaci godinama predlažu razne mjere i metode jačanja gospodarstva, povećanja plaća i time zadržavanja prije svega mladih ljudi, kako bi se i demografska slika popravila.

U tome se u posljednje vrijeme ističe i mlada stranka Generacija Obnove (GO), koja se aktivirala u promoviranju poboljšanja demografije upravo putem reformi u gospodarstvu i javnoj upravi.

Pokretanjem inicijative „Tvoj rad, tvoj novac“ u srpnju ove godine, GO je iznijela prijedlog o ukidanju ili barem dodatnom jačem smanjivanju poreza na dohodak. Ideja je to koja zapravo nije neko revolucionarno otkriće, već model kojeg slijede brojne bogate zemlje svijeta.

GO svoj prijedlog argumentira logičnim slijedom rezultata provođenja ovog modela u praksi.

Kako tvrde, rast plaća rezultirao bi zadržavanjem mladih i vjerojatno povratkom dijela onih koji su otišli iz Hrvatske. Samim time postigao bi se i rast mirovina, što bi omogućilo dostojanstveni život umirovljenika.

Time bi se pokrenulo i jačanje te rast poduzetništva, veća ulaganja u razvoj, mogućnost većeg zapošljavanja, boljih prilika za strane ulagače itd.

Očekivano, rast plaća značio bi i povećanje osobne potrošnje, što bi dovelo i do veće potražnje, a time i veće proizvodnje i prodaje proizvoda ili usluga.

U konačnici, ukidanjem poreza na dohodak, koji čini oko 1.6 posto državnog proračuna, dovelo bi do vrlo velikog zaokreta u financiranju lokalnih uprava, odnosno više onih pojedinaca koji su u njima namješteni. No, pored potpunog ukidanja poreza, GO predlaže i eventualni niži prirez koji se koristi i danas, što bi potaknulo racionalnije i odgovornije korištenja novca.

Iako Hrvatska ima znatno niži porez na plaće u odnosu na gospodarski razvijeniju Njemačku, Švedsku ili Irsku, vidljivo je da takva situacija nema nikakvog efekta u praksi.

S tom činjenicom slažu se i brojni poslodavci koji već duže vrijeme zahtijevaju isto što nudi i GO. Međutim, davno onesviještena nacija nije u stanju razmišljati racionalno, a još manje dugoročno. Umjesto toga, većina je okrenuta trenutnim „profitima“, žalopojkama na društvenim mrežama i pasivnom protivljenju ovoj ili onoj političkoj eliti.

Sve dok je situacija takva, nekima će mrvice sa stola i dalje biti jedino što će imati za jesti, a najvećim dijelom upravo oni čine spomenutu inertnu većinu.