Dokument EU: Europska komisija još 2018. planirala predložiti „putovnice za cijepljene“ tijekom 2022. uz „propagandne mjere“

Prema službenoj agendi, takozvane „covid putovnice“ posljedica su „pandemije“., međutim, dokument koji je načinjen 2018., a ažuriran 2019., pokazuje da je Europska komisija napravila plan prema kojem su putovnice za cijepljene zamišljene kao prijedlog za uvođenje 2022. godine.

Godine 2018., Europska komisija odlučila je usvojiti „putokaz za pojačanu zaštitu od bolesti koje se mogu spriječiti cjepivima“. Plan započinje propagandnim mjerama 2018., a završava prijedlogom zakona o putovnicama za cijepljene tijekom 2022.

Između 2019. i 2021. Komisija je planirala provesti studiju izvedivosti kojom se mjeri mogućnost uvođenja „zajedničke putovnice za cijepljene“.

Studija izvodljivosti obuhvatila je ispitivanja javnog mnijenja kako bi se utvrdilo može li se očekivati da će građani te tvorevine mirno sjediti i prihvatiti da EU treba pratiti koja su cjepiva primili ili nisu primili.

U slučaju protivljenja javnosti u bilo kojoj državi članici, Komisija će predstaviti „smjernice“ za pomoć državama članicama u stvaranju propagande s ciljem „borbe protiv skepticizma prema cjepivima“ u toj državi članici. Propaganda bi bila „prilagođena potrebama svake države članice“, prema planu.

Ako bi studija izvodljivosti pokazala da je projekt izvediv, Komisija bi do 2022. godine, koja je zadnja godina u tom planu, predala oštar zakon za „zajedničku putovnicu za cijepljene“ građane EU.

U međuvremenu je EU usvojila i odobrila uvođenje takozvane „covid putovnice“ koja je trenutno vremenski ograničena na razdoblje između 1. srpnja 2021. i 30. lipnja 2022. godine.

Unatoč imenu, službeno nije predviđeno da putovnica za cijepljene iz 2018. predstavlja uvjet za putovanje, iako se lako može pretvoriti u nešto takvo.