Američka agrokemijska korporacija Monsanto, čiji je vlasnik njemački Bayer, imala je sveobuhvatnu strategiju za ciljanje novinara i znanstvenike koji istražuju slučajeve u kojima je otkriveno da su proizvodi ove tvrtke uzrokovali rak, izvijestio je The Guardian pozivajući se na interne dokumente.

Guardian je otkrio da je Monsanto upravljao „fuzijskim centrom“ za nadziranje i diskreditaciju aktivnosti novinskih kritičara, uključujući Careyja Gillama, bivšeg Reutersovog izvjestitelja koji je istraživao navode da je Roundup bio značajan faktor u izazivanju raka.

Oglas:

        

Prema medijima, Monsanto je uložio svjesne napore da diskreditira Gillamovu knjigu o tvrtki, pod nazivom Whitewash: Priča o ubojici korova, raku i korupciji znanosti, uključujući nadahnjujući treće strane i klijente u industriji da objavljuju negativne kritike. Tvrtka je tada platila Googleu kako bi osigurao da su se upravo te kritike pokazuju prve među rezultatima pretraživanja.

„Oduvijek sam znao da Monsanto ne voli moj rad … i radio je pritisak na urednike te me ušutkivao. Ali nikada nisam zamislio da će multi-milijarderska kompanija zapravo potrošiti toliko vremena i energije i osoblja na mene. Nevjerojatno je,“ rekao je Gillam medijima.

Američka neprofitna organizacija za istraživanje hrane Right to Know (USRTK) i Neil Young, poznati pjevač i tekstopisac koji je 2015. objavio album pod nazivom Monsanto Years, također su bili na meti korporativnih akcija.

Dokumenti su otkriveni slijedom sudskog postupka zbog optužbi koje su usmjerene protiv tvrtke zbog kancerogenosti herbicida Roundup. Monsantu je u SAD-u sud već nekoliko puta naložio da plati milijunske odštete onima koji su razvili rak nakon korištenja proizvoda.

Sumnje u poštenost sudskih odluka uslijedile su nakon što su sudovi umanjili odštete zbog bizarnih američkih zakona.